Ταξίδεψε από την Αυστραλία για το συλλαλητήριο της Πέλλας

Ταξίδεψε από την Αυστραλία για το συλλαλητήριο της Πέλλας08.06.2018ΆρθραΡεπορτάζ

Ικανοποίηση για τις συγκεντρώσεις. «Είχαμε δεκαετίες να δούμε τόσο κόσμο στις πλατείες» λένε οι διοργανωτές • «Θα τους πάρουμε από τα χέρια τα μολύβια των υπογραφών»

Οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων μιλούν για τα επόμενα βήματά τους και για το αίτημα δημοψηφίσματος

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Επόμενο βήμα είναι να πάμε στην Αθήνα και να τους πάρουμε από τα χέρια τα μολύβια με τα οποία θα

υπογράψουν την ντροπιαστική συμφωνία» δηλώνουν στη «δημοκρατία» οι διοργανωτές των παλλαϊκών συγκεντρώσεων, που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης σε 24 πόλεις της χώρας. Οι πρωταγωνιστές των συλλαλητηρίων είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το όνομα Μακεδονία και την ελληνικότητά της στα Σκόπια, ζητούν δημοψήφισμα και προειδοποιούν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να υπακούσουν στη βούληση και την εντολή του κυρίαρχου ελληνικού λαού.

Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των διοργανωτών των συλλαλητηρίων, τα οποία διεξήχθησαν σε Πέλλα, Πολύκαστρο, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Καστοριά, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Εδεσσα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα, Βόλο, Χανιά, Θήβα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λάρισα, Ρόδο, Κω και Λευκωσία, περισσεύουν. Λίγες ώρες μετά τις γεμάτες πλατείες και τις χιλιάδες γαλανόλευκες που κυμάτισαν στον ελληνικό ουρανό, οι πρωταγωνιστές των συγκεντρώσεων είναι προβληματισμένοι για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ και δηλώνουν νέτα σκέτα: «Μην πουλήσετε το όνομα».

Στη Βουλή

Προειδοποιούν δε, έχοντας πλέον χρεωμένες στο ενεργητικό τους δεκάδες συγκεντρώσεις στη βόρεια Ελλάδα, ότι, εάν η κυβέρνηση δώσει τα χέρια για μια συμφωνία που θα καταδικάσει τον ελληνικό λαό, θα κατέβουν όλοι στην Αθήνα, στη Βουλή, και θα τους πάρουν από τα χέρια «τα μολύβια με τα οποία θα υπογράψουν τη συμφωνία», όπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο Οθωνας Ιακωβίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. «Με τη διασπορά των συλλαλητηρίων πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Δείξαμε στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα πως στις δύο Εθνοσυνελεύσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας δεν συμμετείχε ένας ετερόκλητος όχλος, όπως ισχυρίστηκε, αλλά λαός συντονισμένος με ταυτότητα» τονίζει. Οπως προσθέτει ο κ. Ιακωβίδης, «ο λαός αποφάσισε πως το όνομα δεν δίνεται». Ο ίδιος ζητά από την κυβέρνηση να πράξει το ελάχιστο, που είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μακεδονίας. «Απαιτούμε όλα τα κόμματα να ακούσουν τη φωνή του κυρίαρχου λαού» λέει.

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Μετά τα δύο μαζικά συλλαλητήρια είχαμε ενεργοποίηση φορέων, κληρικών, αυτοδιοικητικών και, φυσικά, χιλιάδων πολιτών. Περιμένουμε τώρα να δούμε τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης. Εμάς τίποτα δεν μας σταματά» σχολιάζει ο Μιχάλης Πατσίκας, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. «Εμείς στείλαμε το μήνυμά μας. Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί και να κατέβει ξανά στον δρόμο. Το λιγότερο που ζητάμε είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για τις τύχες μας. Προφανώς δεν το κάνουν γιατί ξέρουν πως θα χάσουν» συμπληρώνει ο κ. Πατσίκας. «Ας μας ακούσουν καλά! Στην ψήφιση της συμφωνίας θα είμαστε στη Βουλή με τον μαζικότερο και δυναμικότερο τρόπο» καταλήγει.

Το ηθικό

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετά τα 24 ταυτόχρονα συλλαλητήρια σχηματοποιήθηκε το αίτημα για δημοψήφισμα και αναζωογονήθηκε το ηθικό των Ελλήνων ώστε να συμμετέχουν σε ένα καλύτερο και μαζικότερο συλλαλητήριο. «Οι Ελληνες ψυχικά δεν θα δεχτούν καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Δημήτρης Γαρούφας. «Δυστυχώς η κυβέρνηση, πριν αρχίσει ο αγώνας, είχε εκχωρήσει τα πάντα. Οχι μόνο δεν θα ξεχαστεί το ζήτημα, αλλά θα βρίσκεται στην επικαιρότητα, αφού ο λαός εκτιμά ότι με την παραχώρηση του ονόματος απεμπολεί ένα κομμάτι της Ιστορίας του» καταλήγει ο κ. Γαρούφας.

Σημειώνεται πως την Κυριακή 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

----

Η μεγάλη ανατριχίλα για την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης γράφτηκε Ιστορία. Σε πολλές περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ της Μακεδονίας στο παρελθόν δεν είχαν γεμίσει ξανά οι κεντρικές πλατείες, κι αν αυτό συνέβη κάποτε, έγινε πριν από πολλές δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη, ο οποίος θυμάται ότι αντίστοιχη κινητοποίηση στο Πολύκαστρο έχει να δει από τη δεκαετία του '80, τότε που οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του τοπικού κέντρου υγείας.
Περιοχές όπως η Πέλλα, το Πολύκαστρο και το Κιλκίς, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από μισή ώρα με αυτοκίνητο, κατάφεραν να φιλοξενήσουν καθεμιά χιλιάδες συγκεντρωμένους που φώναζαν ρυθμικά «Η Μακεδονία είναι ελληνική» και «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία». «Οταν άκουσα το σύνθημα “Ο,τι έχει κερδηθεί με αίμα δεν παραχωρείται με μελάνι”, ανατρίχιασα» σχολιάζει η δήμαρχος Καβάλας Μαρία Τσανάκα, μία από τους δεκάδες ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βγήκαν μπροστά και βοήθησαν στη διεξαγωγή των συλλαλητηρίων. Παρούσα ήταν και η Εκκλησία, με τους μητροπολίτες να ανεβαίνουν στις εξέδρες και να εκφέρουν πύρινους λόγους υπέρ της Μακεδονίας μας.

Και στα συλλαλητήρια ήταν όλοι! Κατά χιλιάδες! Μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά που κρατούσαν σημαίες, νέοι και νέες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι της αγροτιάς και του μόχθου, που είχαν έναν κοινό σκοπό. Να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Ταξίδεψε από το Σίδνεϊ για να διαδηλώσει στην Πέλλα

Στα πρώτα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία δεν πρόλαβε να έρθει στην Ελλάδα. Ομως, αυτήν τη φορά τα κατάφερε. Ο λόγος για τον ομογενή από την Αυστραλία Ιωάννη Μασμανίδη, ο οποίος, αψηφώντας την κούραση και τις αποστάσεις, ταξίδεψε από το μακρινό Σίδνεϊ και έφτασε στην Ελλάδα για να βρίσκεται στο συλλαλητήριο στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Πέλλα, το απόγευμα της Τετάρτης και να ενώσει τη φωνή του με χιλιάδες άλλους Ελληνες.

Κρατώντας τη γαλανόλευκη, βρέθηκε στην Πέλλα για να στείλει δυνατό μήνυμα όχι μόνο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αλλά και συμπαράστασης από τους ομογενείς της Αυστραλίας. «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι στην πατρίδα. Στέλνω μήνυμα προς όλους τους Μακεδόνες, προς όλους τους Ελληνες να μη σταματήσουν λεπτό να αγωνίζονται για την πατρίδα. Μπορεί να είμαστε μακριά, αλλά είμαστε πάντα στο πλευρό τους» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Μασμανίδης.

Οπως προσέθεσε, μέσα από τα συλλαλητήρια οι Ελληνες διατρανώνουν στους πολιτικούς ότι θέλουν να διαφυλάξουν την εθνική ταυτότητα από τους παραχαράκτες της Ιστορίας. «Σας μεταφέρω τα θερμά και πατριωτικά αισθήματα των ομογενών της Αυστραλίας. Το έθνος μας είναι πάνω απ' όλα. Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική. Δεν την πουλάμε, δεν τη διαπραγματευόμαστε, δεν τη χαρίζουμε, δεν την παραχωρούμε. Διότι Μακεδονία θα πει Ελλάδα» είπε συγκινημένος.

Ντόνια Κανιτσάκη

----

Το πάθος των Ελλήνων έφτασε στην Ιαπωνία

Στην άλλη πλευρά της υφηλίου ταξίδεψαν η εικόνα, ο παλμός, η δυναμικότητα και το πάθος από το συλλαλητήριο που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Πέλλα για τη Μακεδονία. Η δημόσια ιαπωνική τηλεόραση βρέθηκε στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Πέλλα, και κάλυψε εκτενώς το συλλαλητήριο! «Οι Ιάπωνες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Είμαστε εδώ, διότι θέλουν να κατανοήσουν την ελληνική ψυχή» είπε στη «δημοκρατία» ο συντονιστής της δημόσιας τηλεόρασης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Κίμωνας Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος είναι διαπιστευμένος από την Ιαπωνία για τα θέματα της Ελλάδας, σημείωσε ότι οι Ιάπωνες, ένας λαός με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική, δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συναισθηματική φόρτιση των Ελλήνων για ένα θέμα που χάνεται στο βάθος των αιώνων. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε στους Ιάπωνες να καταλάβουν τι σημαίνει η σημαία για τον Ελληνα και γιατί ο Ελληνας ασχολείται με κάτι... παλιό. Αλλά και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά σήμερα, εν έτει 2018, και δεν έχουν επιλυθεί τόσα χρόνια» περιγράφει ο δημοσιογράφος.

Το συνεργείο της δημόσιας ιαπωνικής τηλεόρασης, το οποίο, πέραν του συλλαλητηρίου, θα παρουσιάσει εκτενές αφιέρωμα για τη Μακεδονία, εκτός από τον κ. Μανιτάκη αποτελείται από τον απεσταλμένο δημοσιογράφο Σούσουμου Κοτζίμα και τον εικονολήπτη Τακέσι Γιαμαμούρα.

Ντόνια Κανιτσάκη

----

Παιχνιδάκια από Ζάεφ για το τηλεφώνημα σε Τσίπρα

Στις... καθυστερήσεις παίζουν οι Σκοπιανοί την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να εξαρτά τις εξελίξεις από το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα και τηρεί στάση αναμονής, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με νέες δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό «θα λυθεί πολύ γρήγορα», αλλά απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα γίνει το τηλεφώνημα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Φαίνεται ότι τα Σκόπια παίζουν παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης λίγο πριν από το ξεπούλημα της Μακεδονίας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αφήνει αιχμές για την κωλυσιεργεία της ΠΓΔΜ. «Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο» (σ.σ.: Παρασκευή) δήλωσε, αλλά το άφησε ανοιχτό. «Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» είπε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

Λίγη ώρα πριν, με ανακοίνωσή του το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστικές κινήσεις και υπογράμμισε πως η ποιότητα της συμφωνίας ξεπερνά κατά πολύ την εκπλήρωση της αναγκαιότητας των προθεσμιών. «Εχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» αναφέρει το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, για να προσθέσει ότι «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων είπε ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι η οποία -όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ- πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια». Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σημείωσε ότι πιθανόν το όνομα να είναι «Σεβέρνα Μακεντόνιγια».

----

«Ξέφυγαν» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκεντρώσεις

Με εμφανή πρόθεση να υποτιμήσει με κάθε τρόπο την πρωτοφανή λαϊκή συμμετοχή στα 24 συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε ισάριθμες πόλεις της χώρας αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ξεσηκωμό για τη Μακεδονία.

Επισήμως, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικό απέφυγαν να σχολιάσουν, αφήνοντας τη «βρόμικη δουλειά» και την προπαγάνδα σε στελέχη του κόμματος. Εις εξ αυτών ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δεν κατάλαβε το προφανές, ότι δηλαδή πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο έγιναν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα 24 μεγάλες συγκεντρώσεις για το εθνικό ζήτημα με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου. Ο ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε μάλιστα πως διοργανώθηκαν διαδηλώσεις χωρίς κόσμο!

«Στα συλλαλητήρια οι διοργανωτές έσκαψαν τον λάκκο τους και έπεσαν μέσα» σχολίασε, αντιστρέφοντας την αυτονόητη εικόνα που είδε όλη η Ελλάδα, εκτός, βεβαίως, του ίδιου, και συνέχισε το βιολί του προσθέτοντας: «Οταν μάζευαν πούλμαν από όλη την Ελλάδα, κατάφερναν να κάνουν αξιοπρεπείς από άποψη μεγέθους συγκεντρώσεις. Τώρα, όμως, φάνηκε η γύμνια του εθνικισμού». Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κυρίτσης, υποστήριξε ότι «τα συλλαλητήρια πιέζουν κυρίως τη Ν.Δ., στον κόσμο της οποίας απευθύνονται», παραπλανώντας με τη σειρά του, καθώς είναι γνωστό ότι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής πατριωτικής Αριστεράς καλούσαν τα μέλη τους να προσέλθουν στις συγκεντρώσεις.

Αποστάσεις από τα συλλαλητήρια πήρε ακόμη μία φορά ο Νίκος Δένδιας. «Δεν είμαι υπέρ των συλλαλητηρίων, η εξωτερική πολιτική είναι πολύ ευαίσθητο πράγμα για να κρίνεται στις πλατείες» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

----

Κόντρα Ν.Δ. - Κοτζιά για Μιλόσοσκι

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Ν.Δ. και Νίκου Κοτζιά με αφορμή τη δήλωση-βόμβα του Αντόνιο Μιλόσοσκι, που εμφανίζει ως θέμα ωρών την υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Η Ν.Δ. κατήγγειλε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ότι αρνείται από προχτές το απόγευμα να ενημερώσει τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε επιθετικά, λέγοντας ότι «δεν είναι αρμόδιο, ούτε είναι καθήκον του να ενημερώνει τη Ν.Δ. για δηλώσεις της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (VMRO)» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ενημερωθεί από τους φίλους του στο VMRO, καθώς και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ για τις δηλώσεις του στα Σκόπια».

Για «αστείες υπεκφυγές» και «αλαζονικό ύφος» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Την ίδια ώρα, η Μανταλένα Παπαδοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί τελεσίδικα για το τι θα πράξουν οι ΑΝ.ΕΛ., αν έρθει συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Keywords
αυστραλια, αθηνα, σκοπια, δημοψηφισμα 2015, δραμα, σερρες, καβαλα, καστορια, νέα, φλώρινα, εδεσσα, κατερινη, βεροια, χανια, ιωαννινα, κερκυρα, λαρισα, ΠΓΔΜ, ελλαδα, βουλη, οθωνας, τσιπρας, θεσσαλονικη, συμμετοχή, ιαπωνια, σημαίνει, λύση, συριζα, διαδηλωσεις, vmro, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Λιμάνι του Σίδνεϊ, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, φλώρινα, το θεμα, αυτοκινητο, βημα, εδεσσα, εθνικη, θεμα, θηβα, κοντρα, οθωνας, σημαιες, τηλεοραση, ωρα, αγκαλια, αιμα, αφορμη, βομβα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ζητα, ιδια, ιαπωνικη, ηθικο, εικονα, κυβερνηση, κιμωνας, κιλκις, λευκωσια, λύση, λογο, μακεδονια, μακρια, μαξιμου, μαρια, νικο, παντα, ονομα, οχλος, παιδια, παθος, παμε, πελλα, ποιοτητα, υπογραφη, πρωταγωνιστες, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σιατιστα, ταυτοτητα, το εθνος, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φωνη, φορα, βιολι, ωρες, αγωνας, βηματα, δημητρης, εθνικο, υπουργειο, κομματι, κυριακη, μια φορα, μπροστα, παιχνιδι, ροδο, σημαια, σημαίνει, θεματα, υγειας, βεβαιως, vmro, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα