Ιχνη ζωής στον Αρη

Ιχνη ζωής στον Αρη08.06.2018Ειδήσεις

Η ΝASA βρήκε οργανική ύλη 3,5 δισ. χρόνων σε αρχαίο κρατήρα

Από την
Ελενα Στάθου -
Ελευθερόγλου

Ο πλανήτης Αρης μπορεί κάποτε να είχε ζωή! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της ΝASA, οι οποίοι χθες αποκάλυψαν ότι το μη επανδρωμένο όχημα «Curiosity» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακάλυψε αδιάσειστα στοιχεία για ύπαρξη οργανικής ύλης στον κόκκινο πλανήτη! Ωστόσο, θέλησαν να καταστήσουν

σαφές ότι το «Curiosity» ΔΕΝ βρήκε ζωή! Τα οργανικά, όμως, μόρια που βρέθηκαν θεωρούνται δομικά στοιχεία της ζωής και αποτελούν τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα στον Αρη.

Τα μόρια της οργανικής ύλης διατηρήθηκαν επί 3,5 δισ. χρόνια σε έναν αρχαίο κρατήρα, ο οποίος θεωρείται ότι κάποτε φιλοξενούσε μια λίμνη στο μέγεθος της πολιτείας της Φλόριντα.

Εκτός, όμως, από την οργανική ύλη, οι έρευνες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα, το οποίο μάλιστα εμφανίζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Οι ερευνητές της ΝASA υπενθύμισαν ότι και στο παρελθόν είχαν προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούσαν την ύπαρξη οργανικής ύλης και μεθανίου στον Αρη. Ωστόσο, τόνισαν το γεγονός ότι οι δύο αλληλένδετες ανακαλύψεις κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς προσφέρουν περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία τόσο σε ό,τι αφορά την οργανική ύλη όσο και το μεθάνιο.

Οι πρώτες ενδείξεις για περιορισμένες ποσότητες οργανικής ύλης καταγράφηκαν το 2015 από το «Curiosity», υπήρξαν όμως αρκετές αμφιβολίες. Οι νέες ανακαλύψεις, ωστόσο, επιβεβαιώνουν την παρουσία αρκετών οργανικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι πτητικές. Σε ό,τι αφορά το μεθάνιο της ατμόσφαιρας του Αρη, στο παρελθόν είχαν ανιχνευτεί μικρές ποσότητες και κυκλοφόρησαν αρκετά σενάρια για την προέλευσή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Γη το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου είναι βιολογικής προέλευσης.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες της ΝASA, η συνδυασμένη παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης αρχαίων μικροοργανισμών στον Αρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα