Μια τρύπα στο νερό για το χρέος! Μας εμπαίζουν χυδαία οι δανειστές

Μια τρύπα στο νερό για το χρέος! Μας εμπαίζουν χυδαία οι δανειστές08.06.2018Οικονομία

ΔΝΤ και Γερμανία μετέθεσαν τις συζητήσεις για το επόμενο Eurogroup! Αποφασίζουν (;) σήμερα την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. €

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Εως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να συνεχιστεί η διελκυστίνδα Γερμανίας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος, όπως φάνηκε από τις άκαρπες χθεσινές διαπραγματεύσεις στο

Παρίσι, ενώ η κυβέρνηση περιμένει εναγωνίως σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, της τρίτης αξιολόγησης.

Τόσο σε επίπεδο Washington Group όσο και σε επίπεδο Euro Working Group οι εκπρόσωποι των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν ούτε έως χθες το βράδυ να κάνουν ουσιαστικά βήματα προόδου στο καυτό θέμα του χρέους, καθώς το Βερολίνο έχει στυλώσει τα πόδια. Η γερμανική πλευρά απορρίπτει σθεναρά ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους με επιμήκυνση άνω των πέντε ετών. Απαιτεί, δε, η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε δόσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγείται κάθε φορά σχετική πολιτική έγκριση (από το Eurogroup ή και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια).

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει «αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες Ελληνας αξιωματούχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος υποβάθμισε το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας: «Με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε, πάντως, χθες ότι, «ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και των περιοδικών εκθέσεών του για την ελληνική οικονομία».
Μάλιστα, τόνισε ότι σύντομα θα εκδοθεί η νέα έκθεσή του για τη χώρα μας, στην οποία θα υπάρχει και ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Ο κ. Ράις σημείωσε ότι, αν και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ, «οι συζητήσεις με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχτούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζονται».

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, το απόθεμα ασφαλείας ύψους έως 20 δισ. ευρώ θα επέτρεπε στην Ελλάδα να μη δανειστεί από τις αγορές για περισσότερο από δύο χρόνια, αν το επιτόκιο δεν είναι ευνοϊκό, και ότι η κυβέρνηση περιμένει δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 700.000.000 ευρώ το 2019 και 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα