Τα δύο κλειδιά της νίκης του «σουλτάνου»

Τα δύο κλειδιά της νίκης του «σουλτάνου»26.06.2018Πρόσωπα

Ο Μπαχτσελί και ο... πόλεμος πίσω από τον θρίαμβο της Κυριακής

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Επειτα από μια εκλογική διαδικασία με πολλές σκιές, με μια αντιπολίτευση απέναντί του -ουσιαστικά- κατακερματισμένη, η επομένη της μεγάλης μάχης της κάλπης στην Τουρκία ξημέρωσε με τον Ερντογάν -«σουλτάνο» και με τη βούλα πια- να αναπαύεται στον θρόνο του, στο Λευκό Παλάτι της Αγκυρας. Εχοντας υπερεξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια του, που του δίνουν τη δυνατότητα να λύνει και να δένει, και με τον νόμο πια. Και με πινελιές στην πολιτική

του ακραίως εθνικιστικές, καθώς τον τόνο αναμένεται να δώσει την επόμενη πενταετία και ο νέος εταίρος του, ο Γκρίζος Λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Τι κι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόταν ότι η χώρα του «παρέδωσε μάθημα δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο»; Τι κι αν η ανώτατη εκλογική επιτροπή έσπευδε να χαρακτηρίσει την εκλογική διαδικασία «υγιή»; Ο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP, αν και το κόμμα του εξασφάλισε ένα ποσοστό της τάξης του 11,5% μπαίνοντας στη Βουλή, έδωσε τον προεκλογικό του αγώνα μέσα από τη φυλακή. Ταυτόχρονα, το πόρισμα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ δεν ήταν και το πλέον... κολακευτικό για αυτή τη «γιορτή» της δημοκρατίας που επιχειρούσε να διαφημίσει ο «σουλτάνος» στη διεθνή κοινότητα.

Οπως και να 'χει, ο πανίσχυρος πρόεδρος της Τουρκίας, που συγκέντρωσε το 52,5% των ψήφων στη νέα τουρκική Βουλή, ήδη γνωρίζει ότι θα πρέπει να έχει πάντα την έγκριση -και- των βουλευτών του Μπαχτσελί για να νομοθετεί. Ωστόσο, ο τελευταίος είναι ο άνθρωπος που του έδωσε το ένα από τα δυο «κλειδιά» της νίκης, καθώς ήταν εκείνος που τον έπεισε να προκηρύξει αυτές τις διπλές εκλογές-εξπρές. Το δεύτερο «κλειδί» για την επικράτηση του «σουλτάνου» δεν ήταν άλλο από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων των Κούρδων στη Συρία.

Επιχειρήσεις που αμέσως μετά την επανεκλογή του φρόντισε να τονίσει ότι θα συνεχιστούν, καθώς από την αρχή υπήρχε η εκτίμηση ότι η μάχη κατά των «τρομοκρατών Κούρδων» στην περιοχή θα του δώσει ψήφους. Οσο για τον βασικό αντίπαλό του; Το «μάρμαρο» για το ότι οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) παραμένουν ταυτισμένοι στο συλλογικό υποσυνείδητο με τις δικτατορίες στη χώρα αυτή τη φορά το πλήρωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ (30,8%).

«Ο Ερντογάν έπαιξε ξανά με επιτυχία το “χαρτί” του “πατέρα της Τουρκίας”» σχολίαζαν τη Δευτέρα αναλυτές, παρατηρώντας ότι το 65,8% των Τούρκων της Γερμανίας και σχεδόν το 75% των Τούρκων της Αυστρίας ψήφισαν τον «σουλτάνο» - σε αντίθεση με τους περίπου 1.000 Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα και οι οποίοι στην πλειονότητά τους προτίμησαν να στηρίξουν τον Ιντζέ.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα, με αίτημα για τους ομήρους

Την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο εδώ και τρεισήμισι μήνες τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους με αφορμή την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ερντογάν και του υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, συζήτησαν για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του απέστειλε εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγνώριζαν την κυριαρχία του Τούρκου προέδρου.

Συγχαρητήρια επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης κάνει αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, μεγάλη νίκη... Μπαίνουμε σε μία καινούργια φάση με έναν συνομιλητή που τον ξέρουμε». Η Ενωση Κεντρώων εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται σε σενάρια. Ο Τούρκος είναι πάντα Τούρκος και είναι επικίνδυνος», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα «τα καλά ποσοστά που πήρε ο Ερντογάν να του διώξουν την ανασφάλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα