Μάχη στην εκδήλωση-ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Μάχη στην εκδήλωση-ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία26.06.2018Πρόσωπα

Πήρε «φωτιά» η νότια είσοδος της ΔΕΘ από τα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών, φίλων του ΠΑΟΚ και του Κινήματος «Σφυρίζω»

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Σε

πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το απόγευμα η νότια πύλη της ΔΕΘ-HELEXPO, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας πολίτες, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας «Μακεδονία ξακουστή». Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων ΠΑΟΚ και του Κινήματος «Σφυρίζω» ήταν μεγάλη, παρά τον αιφνιδιασμό των διοργανωτών να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης κυριολεκτικά στο... παρά πέντε.

Η ατμόσφαιρα έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ ήταν αποπνικτική, εξαιτίας των χημικών και των κροτίδων λάμψης που έριξαν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για να προστατεύσουν τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο «Μακεδονικό: Τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια», με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Τα άγρια επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τη σιδερένια πόρτα της έκθεσης και πέταξαν πέτρες, μάρμαρα και κάγκελα, τα οποία ξήλωσαν, κατά των ΜΑΤ. Τα επεισόδια στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τσιμισκή, όπου μερίδα των διαδηλωτών, φορώντας κουκούλες, έκαψε κάδους σκουπιδιών.



Παρά την αλλαγή τοποθεσίας της εκδήλωσης (αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας), ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο νέο κάλεσμα διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η αλλαγή αποφασίστηκε κατά τον «πρωινό καφέ» που συνηθίζουν να πίνουν κάθε Δευτέρα οι βουλευτές Θεσσαλονίκης με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής και τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου. Αν και διατυπώθηκαν απόψεις για τέλεση της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, ώστε να μην κατηγορηθούν για υπαναχώρηση, επικράτησε η άποψη των περισσοτέρων.

Εκαναν την ήττα... νίκη

Τελικά, η εκδήλωση έγινε στο «Νικόλαος Γερμανός», στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σιδερένια περίφραξη και σχεδόν μία ώρα καθυστέρηση, αφού η αίθουσα δεν γέμιζε. Κατά την είσοδό του στον χώρο, ο ομιλητής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, προπηλακίστηκε από διαμαρτυρόμενους πολίτες που του φώναζαν και τον αποκαλούσαν «Σκοπιανό». «Αυτοί που μας αποδοκιμάζουν το κάνουν από τα γεννοφάσκια τους» δήλωσε ο κ. Μηταφίδης και άφησε να εννοηθεί ότι όσοι αντιδρούν υποκινούνται από ακροδεξιά στοιχεία.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για αποφασιστικό βήμα. «Η συμφωνία είναι νίκη της κοινής λογικής και ήττα του εθνικισμού» σημείωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα