Ο Αριστοτέλης «ξανασυναντά» τον Μεγαλέξανδρο!

Ο Αριστοτέλης «ξανασυναντά» τον Μεγαλέξανδρο!26.06.2018Ρεπορτάζ

Το σχέδιο εξεύρεσης 420.000 ευρώ από τον Δ. Νάουσας για συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών στον χώρο της σχολής του φιλοσόφου

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Περίπου μισό αιώνα μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Μίεζας, στη θέση Ισβόρια, εκεί όπου βρίσκεται η παγκοσμίου φήμης Σχολή του Αριστοτέλη, ο δήμαρχος Νάουσας βάζει μπρος ξανά τις εργασίες, με σκοπό τη συνέχιση της έρευνας, η οποία σταμάτησε τη δεκαετία του '70.
Ο Νίκος Κουτσογιάννης (φωτό) είναι

αποφασισμένος να αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβει η μακεδονική γη, εκεί όπου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, το σημείο όπου ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης συνάντησε τον Μέγα Αλέξανδρο και για περίπου τριάμισι χρόνια τού δίδαξε όλες εκείνες τις αρετές τις οποίες διέδωσε σε ολόκληρη την οικουμένη.

Οπως αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο κ. Κουτσογιάννης, έχει έτοιμο το σχέδιο με το οποίο θα συγκεντρωθούν τα 420.000 ευρώ που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι βασικές στατικές εργασίες στο μνημείο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας, το ποσό θα συγκεντρωθεί μέσω crowdfunding, έναν εναλλακτικό τρόπο ηλεκτρονικής χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια δημοφιλή μέθοδο για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.



«Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με ενδιαφερομένους» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Κουτσογιάννης. Οπως λέει, υπάρχει ενδιαφέρον από Αγγλους φιλέλληνες να επενδύσουν τα χρήματά τους στη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής, που άρχισε το 1965 από τον αρχαιολόγο Φώτη Πέτσα και την ομάδα του, οι οποίοι, συνδυάζοντας εύστοχα τις γραπτές πηγές, τις τοπογραφικές παρατηρήσεις και τα ανασκαφικά δεδομένα, ταύτισαν τη θέση με τη Σχολή του Αριστοτέλη.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα διαθέσουν οι Αγγλοι αλλά και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μέσω του crowdfunding, ο Δήμος Νάουσας αναμένεται να συμβάλει με 25.000 ευρώ, ενώ κονδύλια θα ζητηθούν από την ΠΕΔΚΜ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Σχολή του Αριστοτέλη θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Πρόκειται για έκταση με χώρους άθλησης, πολιτισμού, κοιτώνες κ.ά. «Υπήρξε ένας οργανωμένος χώρος εκπαίδευσης, μια αρχαία πανεπιστημιούπολη, όπως ακριβώς τα σύγχρονα campus» υποστηρίζει ο κ. Κουτσογιάννης. Συμπληρώνει, δε, ότι το κτίριο είχε ακριβώς τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με το ανάκτορο των Αιγών. Είναι ο χώρος όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του βασιλέα της Μακεδονίας και άλλους ευπατρίδες της μακεδονικής αυλής.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα -ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π-, συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. «Το σημείο θα γίνει πόλος έλξης και ανάπτυξης της περιοχής. Οσοι το επισκέπτονται από το εξωτερικό φιλούν το χώμα και το παίρνουν μαζί τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους» καταλήγει ο κ. Κουτσογιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα