Η Κομισιόν «τσαλάκωσε» τη γραβάτα!

Η Κομισιόν «τσαλάκωσε» τη γραβάτα!26.06.2018Πρόσωπα

Εκθεση διαψεύδει το αφήγημα Τσίπρα περί βιώσιμου χρέους, κάνοντας λόγο μόνο για απλή «διαχείριση» ως το 2032

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Αδοξο τέλος στους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί του (δήθεν) βιώσιμου χρέους έβαλε χθες η σχετική ανάλυση της Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά παραδέχεται ότι η απόφαση του Eurogroup δεν λύνει το πρόβλημα,

διότι καθιστά, υπό προϋποθέσεις, διαχειρίσιμο το χρέος έως το 2032, αλλά στο δυσμενές σενάριο συγκρατεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας εντός στόχων μόνο μέχρι το 2036.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) της Κομισιόν, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup «είναι επαρκή για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα στο βασικό σενάριο», αλλά δεν καλύπτουν (όπως θα έπρεπε) το δυσμενές σενάριο, που ενσωματώνει τους εξής κινδύνους: την αβεβαιότητα που υπάρχει για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες, την πιθανότητα χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με το βασικό σενάριο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τάσεων στη γενικότερη παραγωγικότητα. Η Κομισιόν επισημαίνει, λοιπόν, ότι στο δυσμενές σενάριο τα μέτρα του Eurogroup «θα διασφαλίσουν τους στόχους για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μόνο έως το 2036».

Ακόμα και το (αισιόδοξο) βασικό σενάριο προϋποθέτει, όμως, ότι:
1. Θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, 3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% από το 2025 και μετά.
2. Τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές θα κυμανθούν περί το 4,1% το 2019, το 5,4% το 2030 και το 5,1% το 2060.
3. Η Ελλάδα σταδιακά θα χρησιμοποιήσει τα μισά από τα χρήματα του «μαξιλαριού» διαθεσίμων έως το 2022, δηλαδή 12 από τα 24,1 δισ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή υιοθετεί πια τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, περιορίζοντας την πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μετά το 2022 στο 1%. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και θα έχουν έως μεθαύριο συναντήσεις στα υπουργεία, ώστε να συντάξουν τη νέα έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία με τη δική τους DSA.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι, στο βασικό σενάριο, το χρέος μπορεί να περιοριστεί στο 96,8% του ΑΕΠ το 2060 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 19,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναλυτική πρόβλεψη για το δυσμενές σενάριο, ενώ απορίας άξιον είναι γιατί εκτιμά τώρα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς τη συμφωνία του Eurogroup θα έφταναν το 28,1% του ΑΕΠ το 2060, ενώ πριν από λίγους μήνες τοποθετούσε τον συγκεκριμένο δείκτη στο 21,9%.

Βόμβες από τον Ρέγκλινγκ για το Grexit

Η τακτική των καθυστερήσεων που εφάρμοσαν επανειλημμένα οι Ευρωπαίοι στο ελληνικό ζήτημα αύξησε τελικά το κόστος στήριξης της χώρας μας, άρα επιβάρυνε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, όπως παραδέχθηκε (κατόπιν εορτής) ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο κ. Ρέγκλινγκ ομολόγησε, επίσης, ότι το χρέος έπρεπε να ελαφρυνθεί νωρίτερα: «Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί ταχύτερα, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα. Επίσης, θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα η ελάφρυνση του χρέους».

Σημείωσε ότι είχε πει στον τέως υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφ-γκανγκ Σόιμπλε πως «το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα και τους πιστωτές της», αλλά για να μην «αδειάσει» τον «κολλητό» του συμπλήρωσε: «Γνωρίζω, όμως, ότι μπορεί να το δείτε αυτό διαφορετικά. Οταν μία χώρα παραβιάζει συγκεκριμένους κανόνες, πρέπει να υποστεί συνέπειες. Επομένως, η σκέψη δεν ήταν λανθασμένη».

Ο Γερμανός τεχνοκράτης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα εξοφλήσει τα δάνεια του ESM, όπως η Γερμανία αποπλήρωσε το 2010 το χρέος της με βάση τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, «χωρίς να το παρατηρήσει κανείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα