Συμφωνία Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν και Ερντογάν για τη Συρία

Συμφωνία Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν και Ερντογάν για τη Συρία29.10.2018Ειδήσεις

Κατάπαυση πυρός διαρκείας στη Συρία επιθυμούν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημασία της οποίας υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια σημαντικής τετραμερούς διάσκεψης που έλαβε χώρα το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη

Οι τέσσερις ηγέτες συναντήθηκαν στην Τουρκία για να συζητήσουν την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα και, κατά το Reuters, κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Αγκυρα, η οποία στηρίζει τις ομάδες ανταρτών σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, και η Μόσχα, κύριος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα βορειοδυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συζητήσει μία συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρώς. Λάβαμε διαβεβαιώσεις. Ολοι θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτές οι διαβεβαιώσεις εκπληρώνονται και η κατάπαυση πυρός είναι βιώσιμη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα βασίζεται στη Μόσχα για την επίλυση της συριακής κρίσης.

«Στηριζόμαστε στη Ρωσία, ώστε να ασκήσει πίεση στο καθεστώς της Συρίας» υπογράμμισε. Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Τουρκία τηρεί τους όρους της συμφωνίας. Οπως τόνισε, η διαδικασία δεν είναι εύκολη, όμως δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται.

Keywords