Στρατιωτικοί: Εφάπαξ τα αναδρομικά στις 27 Νοεμβρίου

Στρατιωτικοί: Εφάπαξ τα αναδρομικά στις 27 Νοεμβρίου29.10.2018Πρόσωπα

Σημαντική ανάσα σε μία δόση. Από 260 έως 12.805 ευρώ τα ποσά

Και δύο αποφάσεις-φωτιά για τους συνταξιούχους

Με τόκο 6% και επιπλέον 500 ευρώ για ηθική βλάβη οι επιστροφές περικοπών - δώρων

Η Θέση μας: Ηρωας ανήμερα της εθνικής επετείου!

Διαβάστε επίσης:

►Τον σκότωσαν οι Αλβανοί επειδή σήκωσε τη γαλανόλευκη►Ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στην «καρδιά» της Μακεδονίας►Και εξαήμερη άδεια στον Κουφοντίνα!►Πιέζει
για να πάει στο Αγιο Ορος ο Τσίπρας!

Επιτέλους! 27 Νοεμβρίου τα α ναδρομικά στους στρατιωτικούς

Εφάπαξ θα δοθούν τα οφειλόμενα στα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ.

Με την επόμενη μισθοδοσία, που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου, αναμένεται να γίνει εφάπαξ η καταβολή των αναδρομικών στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο για την καταβολή των αναδρομικών για όλα τα ειδικά μισθολόγια υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Νοεμβρίου και θα αποσαφηνίζει όλα τα διαδικαστικά θέματα.

Ανάλογα με τον βαθμό και την κατηγορία, τα αναδρομικά που θα λάβουν τον Νοέμβριο ξεκινούν από τα 290 ευρώ και ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Η εξόφληση αφορά τα αναδρομικά 53 μηνών, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο. Τα ποσά των αναδρομικών που θα εισπράξουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.

Αναδρομικά προβλέπεται να πάρουν και οι απόστρατοι αξιωματικοί. Τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν στους απόστρατους ξεκινούν από τα 850 ευρώ και φθάνουν έως τα 6.800 ευρώ, ανάλογα και πάλι με τον βαθμό τους.

Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών οι οποίες επιβλήθηκαν από την 1η/8/2012 με τον νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ποσά αναδρομικών τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, που τους επιβλήθηκαν με τον ν. 4093/2013 την περίοδο από την 1η/8/2012 έως την 31η/12/2017. Παράλληλα, δικαιούνται πλέον και προσαύξηση των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου, αναδρομικά από την 1η/1/2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

H προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει ότι τα αναδρομικά που θα καταβληθούν αφορούν περιόδους με καταληκτική ημερομηνία την 31η/12/2016.

Βάσει, δηλαδή, της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, η αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών δημόσιων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος των προηγούμενων ειδικών μισθολογίων, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η/1/2017 μέχρι σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν νέα, εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια για όλες αυτές τις κατηγορίες.

Τι αλλάζει για γιατρούς, καθηγητές, δικαστικούς

Οι διαδικασίες για την επιστροφή των αναδρομικών σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και δικαστικούς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία όπου δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ, και όχι από την 1η Αυγούστου 2012.

Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώθηκαν μεν, αλλά όχι για αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν γενική εφαρμογή. Δικαιούνται αναδρομικά, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών τους πρέπει να γίνει για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ μετά τις 26 Φεβρουαρίου 2018. Η καταβολή αναδρομικών στους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς αφορά δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν οι εν ενεργεία δικαστές, οι οποίοι δεν προσέφυγαν εγκαίρως, όπως η πλειονότητα των συναδέλφων τους, για την επιστροφή του 50% αναφορικά με το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2014. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους συνταξιούχους δικαστές, οι περικοπές των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Νέες αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων από το Διοικ. Πρωτοδικείο

Την επιστροφή των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και στα «δώρα», και μάλιστα με τόκο 6%, διατάσσουν τα Πρωτοδικεία, σύμφωνα με δύο νεότερες αποφάσεις, συμμορφούμενα με την κρίση των ανώτατων δικαστηρίων, βάσει της οποίας οι μειώσεις των πρώτων μνημονιακών νόμων «γκιλοτίνα» ήταν αντισυνταγματικές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δύο νέες, καθαρογραμμένες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Οι νέες πρωτόδικες αποφάσεις ορίζουν ότι οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν κατά των περικοπών, τις οποίες επέβαλαν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι στις συντάξεις, στα «δώρα» και στο επίδομα αδείας, πρέπει να πάρουν πίσω τα αναδρομικά για 24 μήνες, και μάλιστα με 6% τόκο (από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017). Τα ποσά των αναδρομικών κυμαίνονται από 3.070 έως 3.432,72 ευρώ. Οι προσφεύγοντες πρέπει να πάρουν και αποζημίωση 500 ευρώ καθένας για ηθική βλάβη.
«Από την εξέλιξη των υποθέσεων», σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «προκύπτει ότι τα κατώτερα δικαστήρια συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 1227/2018), και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή -και μάλιστα με τόκο 6%- σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας».

Οι βασικές αιτιάσεις

Από την ανάλυση των δύο αποφάσεων, στις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι από την πλευρά του ΕΦΚΑ θα ασκηθεί έφεση, τα Πρωτοδικεία θεωρούν ότι οι περικοπές είναι παράνομες για τους εξής λόγους:

1) Οι διατάξεις βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές ψηφίστηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης.
2) Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων, χωρίς ειδική έρευνα και χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη.
3) Ο νομοθέτης όφειλε να προβεί σε συνολική εκτίμηση των παραγόντων που προκάλεσαν το πρόβλημα το οποίο επικαλέστηκε η κυβέρνηση ως προς τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών.
4) Ο νομοθέτης έπρεπε να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών.
5) Ακόμη και αν ο νομοθέτης επέλεγε, όπως στην προκειμένη, να προβεί σε συγκεκριμένες περικοπές συντάξεων, όφειλε προηγουμένως να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο τις επιπτώσεις των μειώσεων στο βιοτικό επίπεδο των θιγομένων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Ν. Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα