Διεθνής μαφία φαρμάκου με «πλοκάμια» σε 116 χώρες!

Διεθνής μαφία φαρμάκου με «πλοκάμια» σε 116 χώρες!29.10.2018Αστυνομικά

Συνελήφθησαν 859 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 500 τόνοι υλικού

Στην εξάρθρωση κυκλωμάτων που διακινούσαν παράνομα φάρμακα για καρκινοπαθείς, επιληπτικούς, διαβητικούς και φορείς του HIV προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Ιντερπόλ, σε συνεργασία και με την ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επειτα

από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες, συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10.000.000 παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14.000.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV και συμπληρώματα διατροφής τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Επίσης, κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής καθώς και χειρουργικός εξοπλισμός.

Στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI» συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας των 116 χωρών που έλαβαν μέρος. Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16 και ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Σημειώνεται ότι στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες - εγκεκριμένες πηγές. Για τον λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων δημιούργησε ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, Instagram και YouTube).

Keywords
Τυχαία Θέματα