Κάθε χρόνο λιγότερα Eλληνόπουλα στις μαθητικές παρελάσεις

Κάθε χρόνο λιγότερα Eλληνόπουλα στις μαθητικές παρελάσεις 29.10.2018Ρεπορτάζ

Συγκίνηση από τα Special Olympics στην Αθήνα! Γαβρόγλου: «Επέτειος λαμπρής σελίδας στην Ιστορία μας»

Με παρελάσεις, κατάθεση στεφανιών στα ηρώα και περισσή συγκίνηση η Ελλάδα τίμησε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ. Στην Αθήνα επίκεντρο ήταν η πλατεία

Συντάγματος, όπου έγινε η μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα.

Η μπάντα της Αστυνομίας και η Φιλαρμονική της Κέρκυρας έδωσαν τον ρυθμό, ενώ συγκίνηση προκάλεσαν η ομάδα των Special Olympics και οι πρόσκοποι. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας την ημέρα επέτειο «μιας λαμπρής σελίδας στην Ιστορία του λαού και της πατρίδας μας».

Ματαίωση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα οι Αρχές αποφάσισαν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Λευκίμμης πραγματοποίησαν - όπως είχαν από μέρες ανακοινώσει- πορεία διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ και της παρουσίας ΜΑΤ στην περιοχή τους.



Σε παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα προς την αντίπερα όχθη του Αιγαίου προχώρησε ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος την παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα της σημαίας, με αφορμή το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών στα 12 ναυτικά μίλια.
«Υψώσαμε την ελληνική σημαία, η σκιά της οποίας πάνω από το Αιγαίο καλύπτει την έκταση των 12 ναυτικών μιλίων. Αναφαίρετο δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο των νησιών του αρχιπελάγους. Χρόνια πολλά».

Νάξος, Αγαθονήσι, Γαύδος

Μπορεί η εικόνα σε ορισμένα νησιά του αρχιπελάγους με τους ελάχιστους μαθητές να παρελαύνουν να προκαλεί ρίγη συγκίνησης, αλλά περισσότερο θα πρέπει να ανησυχεί τις αρμόδιες Αρχές, καθώς αποτελεί το αρνητικό αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας που μελλοντικά θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα.
Ακόμη και στη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στον Απόλλωνα -έναν από τους πιο απομακρυσμένους από την πόλη οικισμούς- μόνο δύο παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρέλασαν με υπερηφάνεια, συνοδευόμενα από τον δάσκαλό τους.

Για το μικρό Αγαθονήσι των 186 κατοίκων η ημέρα ήταν ιδιαίτερη. Οι λιγοστοί μαθητές του νησιού και στρατιωτικό άγημα από τη Σάμο τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στη νότια εσχατιά της Ευρώπης και της Ελλάδας, στη Γαύδο, οι τρεις μαθητές του νησιού παρέλασαν με υπερηφάνεια στην πλατεία του οικισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα