Σοκ! Πυρηνικό τελεσίγραφο 60 ημερών από Τεχεράνη

Σοκ! Πυρηνικό τελεσίγραφο 60 ημερών από Τεχεράνη08.07.2019Ειδήσεις

Το Ιράν, παραβιάζοντας τη συμφωνία με τον ΟΗΕ, αυξάνει άνω του 3,67% τον εμπλουτισμό ουρανίου

Από την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Κλιμακώνεται η ένταση για τα πυρηνικά του Ιράν, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.

«Σε μερικές ώρες το Ιράν θα ξεκινήσει

και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%» δήλωσε στον Τύπο ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καμαλβαντί.

Η Τεχεράνη προχώρησε μάλιστα και σε νέα προειδοποίηση, τονίζοντας ότι θα αποδεσμευτεί και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός 60 ημερών, εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στη συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, που να ικανοποιεί τα αιτήματά της.

Την ανησυχία της Ε.Ε. για την κατάσταση εξέφρασε λίγο αργότερα επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, καταδίκασε και εκείνος την απόφαση της Τεχεράνης, κάνοντας λόγο για «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» την κίνηση του Ιράν και κάλεσε την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη. «Πρόκειται για ένα πολύ πολύ επικίνδυνο βήμα» δήλωσε ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου.

Απευθύνομαι στους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας - υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι, μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις.

Αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;» σχολίασε ο Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για το Ιράν, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα