Στις φλόγες (εκτός εποχής) η Χαλκιδική

Στις φλόγες (εκτός εποχής) η Χαλκιδική26.10.2018Περιφέρεια

Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν με τους ισχυρούς ανέμους! Εκκενώθηκαν κατοικίες στη Σιθωνία

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Με τον τρόμο χαραγμένο στα πρόσωπά τους και έχοντας στον νου τις εικόνες των πυρκαγιών στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι τον περασμένο Ιούλιο, οι κάτοικοι της Σάρτης, στη Χαλκιδική, παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που έδιναν μάχη με τις φλόγες του πύρινου εφιάλτη!
Η φωτιά κατέκαψε (μέχρι αργά χθες το απόγευμα)

περίπου 3.000 στρέμματα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εκκενώθηκαν προληπτικά ορισμένες κατοικίες μέσα στο πευκοδάσος και διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου της Πυροσβεστικής. Οι καπνοί μάλιστα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έφτασαν έως τις Σποράδες!

Χθες το απόγευμα, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και τη σύμφωνη γνώμη του υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνου Γιόβα και ενώ το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν, εκκενώθηκε η ακτή Αχλάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, καθώς εκεί υπάρχουν περίπου 15 κατοικίες, ενώ η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών» επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας με ανάρτησή του στο facebook.

Επτά εναέρια

Στο σημείο επιχειρούσαν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα ακόμη ελικόπτερο, που συντονίζει τα εναέρια μέσα.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή χθες τα ξημερώματα έκανε στάχτη ένα ολόκληρο πευκοδάσος στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Με πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς, τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ενώ συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρμόδιους παράγοντες και εξετάστηκαν όλα τα σχέδια.

Στο Συντονιστικό ειπώθηκε ότι πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί επίσημη αιτία, η οποία ερευνάται από την Πυροσβεστική. Ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Την ίδια ώρα, άλλες έξι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στην περιοχή της Περαίας κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν, ενώ και στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ευτυχώς, η φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο από τους 58 άνδρες και τα 25 οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή! Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Φωτιά που ξεκίνησε από σκουπίδια ξέσπασε και στον οικισμό Αγία Σοφία, στα Διαβατά, όπως και σε τρεις περιοχές των Σερρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα