Ομαδικές προσφυγές για τα αναδρομικά

Ομαδικές προσφυγές για τα αναδρομικά26.10.2018Πρόσωπα

Πώς οργανώνονται οι συνταξιούχοι για να αποφύγουν τα περιττά έξοδα

Τα σωματεία κινούν τη νομική διαδικασία προκειμένου όλοι να δικαιωθούν. Τι αναφέρουν τα σχετικά εσωτερικά έγγραφα

Πάνω από 60.000 αιτήσεις κατατεθηκαν ηδη στην ιστοσελιδα του ΕΦΚΑ

Πέντε σημεία-παγίδες στις δηλώσεις που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Η Θέση μας: «Φιλάνθρωπος» και κερδοσκόπος

Διαβάστε επίσης:

►Ονειρεύονται ΑΟΖ μέχρι τη... Γαύδο!►«Τα μαζεύουν»
(άρον αρον) στη ΝΔ για τον γιο του Γιάννου►Επιτέθηκαν με αβγά στον Καμίνη!►Το δικό τους ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών θα πουν οι Μακεδόνες►Βεβήλωσαν εκκλησία στην Εύβοια - Εγραψαν τη λέξη «Εωσφόρος» μέσα στο Ευαγγέλιο!►Βρυχάται η νατοϊκή στρατιά, απειλεί η «ρώσικη αρκούδα»

Ομαδικές προσφυγές για τις συντάξεις

Στην υποβολή ομαδικών προσφυγών μέσω των σωματείων τους για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από τις παράνομες και αντισυνταγματικές, βάσει των αποφάσεων που έχουν εκδώσει τα ανώτατα δικαστήρια, περικοπές στις συντάξεις, στα δώρα και στο επίδομα αδείας με τους πρώτους αντιμνημονιακούς νόμους προσανατολίζονται χιλιάδες συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», εδώ και ημέρες σπάνε καθημερινά τα τηλέφωνα στους φορείς εκπροσώπησης των «απομάχων της εργασίας», αλλά και στα πρωτοβάθμια, στα δευτεροβάθμια, ακόμη και στα τριτοβάθμια εργατικά συνδικαλιστικά σωματεία από συνταξιούχους οι οποίοι ψάχνουν απαντήσεις σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν για να διεκδικήσουν όσα παράνομα από το 2013 και μετά τους έχουν περικοπεί.

Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών φορέων, με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά και να υποδείξουν τρόπους με τους οποίους οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών αρκετών χιλιάδων ευρώ, αλλά και την κατάργηση των παράνομων μειώσεων.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το μεγάλο κύμα των επικείμενων ομαδικών προσφυγών, οι περισσότεροι συνταξιούχοι -με δεδομένη τουλάχιστον μέχρι στιγμής την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει πολιτική λύση- προσανατολίζονται στην επιλογή της διεκδίκησης των αναδρομικών μέσω της δικαστικής οδού. Σε πρώτη φάση, κατά εκατοντάδες υποβάλλουν δωρεάν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων τους (ΕΦΚΑ) και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις σχετικές αιτήσεις.

Συνδικαλιστές και εκπρόσωποι συνταξιουχικών φορέων εκτιμούν ότι, μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσουν ομαδικές προσφυγές. Αν και το ζητούμενο είναι η απόδοση μιας δίκαιης κοινωνικά λύσης από την κυβέρνηση, πολλοί συνταξιούχοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στα δικαστήρια ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος για να διεκδικήσουν το σύνολο ή τουλάχιστον μέρος των εισοδημάτων τους, που με αντισυνταγματικούς νόμους «κουρεύτηκαν».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, σε πρόσφατη ανακοίνωση προς τα μέλη, κοινοποίησε τις αιτήσεις που μπορούν να υποβάλουν για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών, επισημαίνοντας ότι «ως σύλλογος θα συνεχίσει όλες τις νομικές αλλά και συνδικαλιστικές ενέργειες για επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων, χωρίς εργολαβικά αγωγών και αιτήσεων».

Αντίστοιχα, οι επικεφαλής του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ, σε σχέση με τις περικοπές του ν. 4093/2012 που αφορά τις κύριες συντάξεις και του ν. 4051/2012 που αφορά τις επικουρικές και τα δώρα, κάλεσαν όσα μέλη δεν είχαν προβεί στις σχετικές ενέργειες «να υποβάλουν τη σχετική αίτηση προς το ανάλογο υποκατάστημα ΕΦΚΑ όπου ανήκει καθένας για να προλάβουν την παραγραφή και μετά να κάνουν αγωγή».

60.000 αιτήματα έως χθες

Περίπου 60.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη διατήρηση του δικαιώματος διεκδίκησης των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στα δώρα και στο επίδομα αδείας εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν διαδικτυακά από το απόγευμα της Δευτέρας έως και χθες.
Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Βαγγέλη Θεοδωρίδη, ειδικά από την Τρίτη το πρωί, όταν πλέον οι συνταξιούχοι άρχισαν να ενημερώνονται για τη δυνατότητα να κάνουν τις αιτήσεις διαδικτυακά, τα ηλεκτρονικά αιτήματα άρχισαν να υποβάλλονται κατά χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 11.59 είχαν υποβληθεί 36.681 αιτήσεις.
Εως και αργά χθες το απόγευμα εκτιμάται ότι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 60.000 αιτήσεις.

Απαιτούμενο

Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης με στόχο τη διατήρηση του δικαιώματος διεκδίκησης των αναδρομικών και την κατάργηση των παράνομων περικοπών από εδώ και στο εξής απαιτείται η είσοδος στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).
Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν την επιλογή «Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη».

Αμέσως μετά, με τη χρήση των κωδικών για το TAXISnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της διαδικτυακής αίτησης, προσέχοντας ωστόσο τα «SOS» που παρουσιάζει η «δημοκρατία», ούτως ώστε το αίτημα να είναι πλήρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα