Σήμερα «κληρώνει» για το όνομα των Σκοπίων!

Σήμερα «κληρώνει» για το όνομα των Σκοπίων!17.05.2018Πρόσωπα

Το πρωί η συνάντηση του Τσίπρα με τον Ζάεφ, ο οποίος «εκβιάζει» Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ

Αντιμέτωπος με την Ιστορία βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντάται το πρωί στη Σόφια με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για

να εκχωρήσει -καθώς όλα συνηγορούν- τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς.

Οι δύο άνδρες είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση στη βουλγαρική πρωτεύουσα, καθώς αμφότεροι συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έγινε στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Προσερχόμενος ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του ΕΣΚ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;» (σ.σ.: σήμερα το πρωί), απάντησε «πολύ μεγάλες». Σε ανάρτησή του μάλιστα στο twitter σημείωνε πως «τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα».

Διόλου συμπτωματικά ανάλογη ήταν και η απάντηση του κ. Ζάεφ όταν ρωτήθηκε με τη σειρά του. «Μόνο επιτυχία» είπε ο Σκοπιανός, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε δείπνο προς τιμήν του, που οργάνωσε το γερμανικό Ιδρυμα Αντενάουερ με κυρίως... πιάτο την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι γνωστοί, άλλωστε, ο ρόλος του γερμανικού παράγοντα στα δυτικά Βαλκάνια και ο διαχρονικός πόθος του Βερολίνου να πρωταγωνιστήσει γεωπολιτικά στην περιοχή την οποία βλέπει ως ζωτικό χώρο του. Σε αυτό το δείπνο ο Ζόραν Ζάεφ έπαιξε τα ρέστα του, δεδομένης και της εύφλεκτης εσωτερικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ εξαιτίας των αλβανικών αλυτρωτισμών, εκβιάζοντας ουσιαστικά την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.» είπε ο κ. Ζάεφ, για να προσθέσει στη συνέχεια με νόημα ότι, αν το μέλλον της ΠΓΔΜ ήταν εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αυτό θα σήμαινε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. «Λιγότερη εσωτερική συνοχή οδηγεί σε αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων και παρεμβάσεις από τρίτους» σημείωσε και έστειλε μήνυμα σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Μετά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ παρακάθισαν στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Σήμερα το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί συναντώνται για τα... περαιτέρω, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου και οι δύο θα έχουν και άλλες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα