Ισραηλινά κόμματα ζητούν αναγνώριση Αρμενικής γενοκτονίας

Τα νομοσχέδια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, επανήλθαν στην ατζέντα της ισραηλινής βουλής, Κνεσέτ, την Τετάρτη, μετά τη νέα ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών και την εκ νέου διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η βουλευτής του κόμματος Σιωνιστική Ένωση Itzik Shmuly και του Λικούντ Amir Ohana, δήλωσαν ότι θα υποβάλουν νομοσχέδια

για να καταστήσουν το Ισραήλ την 30ή χώρα που θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία του 1915, στην οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξόντωσε 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους.

«Δεν θα δεχθούμε την ηθικολογία από τον αντισημίτη Τούρκο χασάπη που βομβαρδίζει χιλιάδες Κούρδους στη βορειοδυτική Συρία καθημερινά και η χώρα του οποίου είναι υπεύθυνη για τη γενοκτονία του αρμενικού λαού και τις ιστορικές φρίκες προς τους Ασσυρίους». Ο βουλευτής της Σιωνιστικής Ένωσης πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ohana είπε ότι η διπλωματική λογική πίσω από την μη αναγνώριση της γενοκτονίας δεν υφίσταται πλέον και «δεν είναι πολύ αργά για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε επισήμως την τρομερή αδικία που έγινε στους Αρμένιους».

«Όταν ο Χίτλερ παρουσίασε στους αξιωματικούς της Βέρμαχτ το σχέδιό του για μαζική εξόντωση (Εβραίων) στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, διασκέδασε τις ανησυχίες για την αντίδραση του κόσμου λέγοντας: «Ποιος μιλάει σήμερα πλέον για τους Αρμένιους;». Μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε ήδη να έχουμε αναγνωρίσει επίσημα αυτή τη γενοκτονία», δήλωσε ο Ohana.

Ο ηγέτης του Yesh Atid Yair Lapid πρότεινε νομοσχέδιο προκειμένου να αναγνωριστεί η γενοκτονία νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά καταψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ίδιος κάλεσε το Ισραήλ να υποβαθμίσει τους δεσμούς του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα όχι μόνο προσωρινά, αναγνωρίζοντας την Αρμενική Γενοκτονία, βοηθώντας ανοιχτά τους Κούρδους και ενθαρρύνοντας τις ΗΠΑ να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

«Δεν συμφωνούμε με αντισημίτες όπως ο Ερντογάν», δήλωσε ο Lapid. «Έφτασε η στιγμή η κυβέρνηση να πει αυτό που είναι σαφές εδώ και πολύ καιρό: Ο Ερντογάν είναι μέρος του άξονα της ισλαμικής τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ μια διπλωματική πηγή δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι η κατάσταση είναι λεπτή και στρατηγική, και είναι στα χέρια του Νετανιάχου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Ο Υπουργός Τουρισμού Yariv Levin, στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, δεν ακούστηκε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα, σε μια συνέντευξη σε ραδιόφωνο της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε. Εάν θέλουμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να αφορά το ίδιο το θέμα. Κάνοντάς το ως τιμωρία για τους Τούρκους, δεν σεβόμαστε το θέμα. Δεν θα ήταν σκόπιμο να το κάνουμε αυτό», υποστήριξε ο Levin και εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα βελτιωθούν.

Ο Levin αποθάρρυνε, επίσης, τους Ισραηλινούς από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λέγοντας ότι πολλοί Ισραηλινοί αντιμετώπισαν εχθρότητα ενώ ήταν εκεί.

Ο Πρόεδρος της Κνεσέτ Yuli Edelstein ζήτησε από τους βουλευτές να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία, όπως και ο προκάτοχός του, ο Πρόεδρος Reuven Rivlin. Πολλά νομοσχέδια για την αναγνώριση των θηριωδιών προτάθηκαν και καταψηφίστηκαν με την πάροδο των ετών, αλλά η ισραηλινή Επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κνεσέτ ψήφισε να αναγνωριστεί η γενοκτονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα