Σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

Σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα15.11.2018ΆρθραΟικονομία

Ποσό έως 1 δισ. € θα δοθεί σε επίδομα θέρμανσης, σε νέους και ασθενείς ομάδες

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Χρηματικές ενισχύσεις έως και 1 δισ. ευρώ, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και έκτακτη χορήγηση του επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης σε νέους, ηλικίας από 18 έως 24, προβλέπει το πακέτο του κοινωνικού μερίσματος που οριστικοποιεί η κυβέρνηση (και μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ, ευρώ),

με στόχο να δοθεί στα τέλη του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την εξής δέσμη μέτρων:

• Χρηματική ενίσχυση σε ασθενείς ομάδες: Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800.000.000 ευρώ και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3.400.000 νοικοκυριά. Τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε ακίνητα με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Το ποσό του επιδόματος, το οποίο ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 0,250 ευρώ, εφόσον τελικά ο Προϋπολογισμός αυξηθεί από τα 50.000.000 ευρώ στα 100.000.000 ευρώ. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την κλιματική γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

• Εκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, που θα απευθύνεται σε ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, οι οποίοι δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας Πέρυσι το επίδομα δόθηκε σε 55.000 ανέργους και το ποσό θα φτάνει το ύψος των 400 ευρώ για κάθε άνεργο.
Προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι ο άνεργος να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία θα καθοριστεί, και θα πρέπει να εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου έως και την ημέρα χορήγησης.

Το μαξιλάρι

Το υπόλοιπο όσο (περίπου 500.000.000 ευρώ) θα διαμορφώσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας για το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων του υπερπλεονάσματος από τη Eurostat ή για την πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.
Στο οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται και πάλι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα,