Εκβιάζουν την Ιταλία με «τιμωρία αλά ελληνικά»

Εκβιάζουν την Ιταλία με «τιμωρία αλά ελληνικά»15.11.2018Πρόσωπα

Απειλές Βέμπερ στη Ρώμη που αντιστέκεται για τον προϋπολογισμό

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ιταλική μπότα πάτησε πόδι στις Βρυξέλλες, καθώς η Ρώμη αρνήθηκε ξανά να υποκύψει μπροστά στο ευρωπαϊκό αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ιταλίας. «Στην Ε.Ε. υπάρχουν κάποιοι γραφομανείς, οι οποίοι στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά, με άλλα γράμματα, αλλά δεν υποχωρούμε (από τις θέσεις μας) ούτε

ένα εκατοστό!» δήλωνε χθες με νόημα ο Ματέο Σαλβίνι.

Η κυβέρνηση, στο νέο κείμενο που έστειλε στους θεσμούς, εμμένει στους στόχους για το 2019 τόσο για την πρόβλεψη για την ανάπτυξη όσο και για το έλλειμμα του 2,4%, καθώς -όπως είπε ο υπ. Οικονομικών Τζοβάνι Τρία- αυτό το ποσοστό αποτελεί «απαραβίαστο όριο».

Ο «τσάρος» της ιταλικής οικονομίας υπογράμμισε ότι τους προϋπολογισμούς των τριών επόμενων ετών βαρύνουν δαπάνες «εξαιρετικού χαρακτήρα» που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας φαινομένων που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να αγνοηθούν. Το νέο προσχέδιο, πάντως, που κατέθεσε η Ρώμη περιλαμβάνει μία αλλαγή, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε ικανή να «γλυκάνει» την Κομισιόν.

Αναθεωρεί προς τα επάνω τον στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1% του ΑΕΠ, με το υπ. Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Ιταλία έκανε το βήμα της, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έκανε κανένα σχόλιο επί των προθέσεων της Επιτροπής.

«Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή να αξιολογήσει το κείμενο και να δημοσιεύσει την επίσημη γνώμη της στις 21 Νοεμβρίου μαζί με τις γνώμες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» είπε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, από την πλευρά του, ο εκλεκτός του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, εκτίμησε ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους.

«Θα ευχόμουν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους» δήλωσε ο Βέμπερ σε ομιλία και εξέφρασε την άποψη ότι «οι εξελίξεις για τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας θα καταλήξουν ομοίως όπως με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εν μέσω της κρίσης χρέους είχε σχηματίσει μέτωπο κατά των Βρυξελλών και έπειτα υποχώρησε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκβιάζουν, Ιταλία,ekviazoun, italia