Κομμάτι του Ελληνισμού το γήπεδο της «Ενωσης»

Κομμάτι του Ελληνισμού το γήπεδο της «Ενωσης» 15.11.2018Τέχνες

Ενα μουσείο για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μέσα στην «Αγια-Σοφιά», το όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπνέει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ένα πολιτιστικό ίδρυμα το οποίο θα αποτελέσει κομμάτι του Γηπέδου της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά» και θα λειτουργήσει ως ένας τόπος μνήμης,

αναδεικνύοντας μέσα από τα εκθέματα του τη διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Χθες σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε το μεγαλόπνοο έργο, η ιδέα του οποίου ανήκει στον Δημήτρη Μελισσανίδη, όπως επίσης και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που θα απαρτίζουν τον πολιτιστικό οργανισμό. Παλαίμαχοι παίκτες της «κιτρινόμαυρης», οι Θωμάς Μαύρος, Ηλίας Ατματζίδης, Κώστας Νεστορίδης και Χρήστος Κωστής, πολιτικοί, αλλά και φίλαθλοι της «Ενωσης» έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, συντονιστής της οποίας ήταν ο Γιώργος Λιάνης.

Επίτιμος πρόεδρος της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης» -όπως θα λέγεται το μουσείο- είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, προσφυγικής καταγωγής με καταγωγή της μητέρας του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, και πρόεδρος η κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος, ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. «Ο προσφυγικός Ελληνισμός από το 1923 ζει με ένα πόδι και με ένα πνευμόνι. Κανένα έθνος δεν έχει βιώσει τέτοια καταστροφή. Με το μουσείο αυτό θα είναι σαν ο Ελληνισμός να ξαναβγάζει πόδι και να ξαναδημιουργεί πνευμόνι» τόνισε ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης για το πολιτιστικό κέντρο που φιλοδοξεί να γίνει ένας τόπος μνήμης και πολιτισμού.

«Επρεπε να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το πρέπον. Για να γίνει δηλαδή ένα μουσείο για τον προσφυγικό Ελληνισμό» υποστήριξε η κυρία Αρβελέρ. «Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τη βαθιά πληγή του ξεριζωμού από τη μητρική γη, το μουσείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για όλους εκείνους που χάθηκαν ή που ξεριζώθηκαν από τα ιερά χώματα από τα οποία ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός πριν χιλιάδες χρόνια» ανέφερε στη δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, το μήνυμα του οποίου διάβασε στους παρευρισκομένους η κόρη του Μαργαρίτα.



Οπως τονίστηκε, τα επόμενα βήματα για το μουσείο, εκτός από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι και η συλλογή των αντικειμένων. Γι' αυτό και καλούνται απόγονοι των Μικρασιατών να προσφέρουν προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με τις αλύτρωτες πατρίδες για να απαρτίσουν τις συλλογές του.

Τέλος, στο μουσείο θα γίνεται και χρήση νέων τεχνολογιών. Σε ειδικές οθόνες θα μπορεί κάποιος να πληκτρολογεί το επίθετό του και να βρίσκει τη διαδρομή της οικογένειάς του.

Οι προσωπικότητες της Επιστημονικής Επιτροπής

Την τιμητική επιτροπή του μουσείου απαρτίζουν οι Κώστας Γαβράς, Λευτέρης Παπαδόπουλος και Γιώργος Νταλάρας. Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Ελλη Δρούλια, ο Παντελής Θαλασσινός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης, ο αρχιτέκτων Θανάσης Κυρατσούς, ο σκηνογράφος Ιωάννης Μετζικώφ, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ανδρέας Μπαλτάς, ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου, η φιλόλογος Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Χάρης Σαπουντζάκης, ο παλαίμαχος παίκτης Στέλιος Σεραφείδης, ο καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας.

Συγκίνησε το μήνυμα της Γιώτας Λύδια

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι δηλώσεις της γνωστής λαϊκής τραγουδίστριας Γιώτας Λύδια στο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε.

«Η ΑΕΚ για τους πρόσφυγες ήταν το στολίδι και το καμάρι μας. Οταν γκρεμίστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν σαν να έχανα ένα κομμάτι από το σπίτι μου. Εκλαιγα, δεν μπορούσα να σταματήσω. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Πάω και ανάβω κερί κάθε φορά που θα παίξει η ομάδα. Τόσο πολύ την αγαπώ» είπε κάνοντας το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα και τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να δακρύσει.

Για την ΑΕΚ

Μάλιστα, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου και σε «πηγαδάκια» στον χώρο του μουσείου ο κ. Μελισσανίδης τόνισε: «Αν βγει έστω και ένας από το μουσείο χωρίς να κλαίει, θα έχουμε αποτύχει».

«Δεν μιλήσαμε γι' αυτό σήμερα, αλλά δεν θα είναι μόνο το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα δίνει το διαφορετικό χρώμα στο νέο μας γήπεδο και θα είναι σημείο αναφοράς. Θα υπάρχει και το μουσείο ειδικά για την ΑΕΚ, και θέλω να ξέρει ο κόσμος πως θα είναι κι αυτό πραγματικά κάτι μοναδικό, κάτι που δεν μπορούν να φανταστούν» κατέληξε ο διοικητικός ηγέτης του «Δικεφάλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομμάτι, Ελληνισμού, Ενωσης,kommati, ellinismou, enosis