Πράσινο φως για το σκληρό Brexit της Μέι

Πράσινο φως για το σκληρό Brexit της Μέι15.11.2018Ειδήσεις

Περισσότερο από πέντε ώρες κράτησε η επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να εγκρίνει τη συμφωνία

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Επειτα από μια μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το υπουργικό της συμβούλιο ενέκρινε τελικά το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.



«Πιστεύω βαθιά στην καρδιά μου ότι αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, λίγο μετά τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Η Τερέζα Μέι ενημέρωσε ακόμη τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι θα απευθυνθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για «κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα» για την ολοκλήρωση του Brexit έκανε λόγο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των 3.200.000 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και του 1.000.000 Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε.

Τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης ήταν στραμμένα χθες στο Λονδίνο, όπου συνεδρίαζε το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που έφερε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και στο οποίο είχαν καταλήξει μία ημέρα νωρίτερα Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές.

Το δημοψήφισμα

Η Μέι νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι το προσχέδιο ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, ενώ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν εξαιρετικά έντονη, με πολλούς υπουργούς να απειλούν με παραίτηση, καθώς διαφωνούσαν με μέρη του νομοσχεδίου.

Αρκετοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού! Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ενώ η Τερέζα Μέι είχε προγραμματίσει μια συνέντευξη Τύπου για τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, μία ώρα νωρίτερα αναγκάστηκε να την ακυρώσει, λέγοντας ότι θα προβεί σε μια σύντομη ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράσινο, Brexit, Μέι,prasino, Brexit, mei