Σε περιδίνηση η Wall Street, χάθηκαν 4 τρισ.

Σε περιδίνηση η Wall Street, χάθηκαν 4 τρισ.07.02.2018Ειδήσεις

Μεγάλοι χαμένοι, πολλοί Ρώσοι μεγιστάνες! Οι επενδυτές ψάχνουν «καταφύγιο» σε χρυσό, γιεν, ενώ χθες «διόρθωσε» στο +2% ο Dow Jones

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Και τρίτη μέρα πτώσης του Dow Jones περίμεναν για χθες οι αναλυτές, μετά την εφιαλτική «βουτιά» της τάξης του 4,6% που έκανε ο δείκτης της Wall Street τη Δευτέρα (καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση του 2008), όμως λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης πέρασε στο «πράσινο», κερδίζοντας πάνω

από 2%.

Χθες τα παγκόσμια χρηματιστήρια, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, έκαναν βουτιά, εξαλείφοντας 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αποτιμήσεις, ενώ άνοιξαν με απώλειες 3%, οδηγώντας τους επενδυτές στην αναζήτηση παραδοσιακών ασφαλών καταφυγίων, όπως ο χρυσός, το γιεν και τα κρατικά ομόλογα.

«Οι άνθρωποι ξυπνούν σοκαρισμένοι. Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας και ξαφνικά κάτι μας χτύπησε τον Φεβρουάριο και όλα αναποδογυρίζουν» δήλωσε ο Κέρι Κρεγκ, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στη JPMorgan Asset Management της Μελβούρνης.

«Είχα ένα κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από πελάτες που ρωτούσαν τι στην ευχή έχει συμβεί» είπε και εξήγησε πως για την κατρακύλα του χρηματιστηρίου συνήθως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ένας παράγοντας ως υπαίτιος.
Πρόκειται, αντίθετα, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, για μια σειρά παραγόντων που ξεκινούν από τη διαχεόμενη ανησυχία για την πορεία των αυξήσεων επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και την απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων (όπως συνέβη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας) και μπορεί να φτάνουν ως τον γρήγορο περιορισμό των συναλλαγών που βασίζεται στη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές.

Πουλάνε όσο όσο

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών αρχικά θεωρήθηκαν από κάποιους μια υγιής διόρθωση μετά την τάχιστη άνοδο του περασμένου έτους, ωστόσο τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία (το Τόκιο έκλεισε με σημαντικές απώλειες) και μετά στην Ευρώπη.

Μεγάλοι χαμένοι από την κατρακύλα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αναδείχθηκαν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι έχασαν 2,1 δισ. δολάρια.
Στον κατάλογο Bloomberg Billionaires Index (BBI) αυτή τη στιγμή υπάρχουν -μεταξύ άλλων- τα ονόματα 27 Ρώσων δισεκατομμυριούχων. Τα περιουσιακά στοιχεία των 25 από αυτούς μειώθηκαν αισθητά τη Δευτέρα, ενώ δύο Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν.

Οι «τυχεροί» ήταν ο μεγαλομέτοχος της Evraz και μεγαλύτερος κάτοχος του μειοψηφικού πακέτου της Nornikel, ο γνωστός σε όλους Ρομάν Αμπράμοβιτς, και ο συνιδιοκτήτης της LetterOne και της ρωσικής Alpha-Bank Πιοτρ Αβεν.

Απανωτά «χαστούκια» για το bitcoin!

Πτώση που άγγιξε το 13% κατέγραψε χθες το bitcoin, με την τιμή μονάδας του να υποχωρεί κάτω από τα 6.000 δολάρια, σημειώνοντας μείωση μεγαλύτερη του 50% από τις αρχές του 2018!

Το διάσημο κρυπτονόμισμα έχει υποστεί βαριές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η ανησυχία για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αγορές για την αγορά κρυπτονομισμάτων (θα ζητήσουν να υπάρχει εποπτεία των ανταλλακτηρίων σε ψηφιακά νομίσματα), το «εμπάργκο» των συστημικών τραπεζών, που θέλουν να προστατεύσουν τα δικά τους προϊόντα, και οι πανικόβλητοι επενδυτές οδήγησαν τις τιμές σε πτώση. Το εικονικό νόμισμα, που τον Δεκέμβριο είχε ανέλθει στο υψηλό επίπεδο των σχεδόν 20.000 δολαρίων, υποχώρησε έως στα 5.920 δολάρια στην πλατφόρμα συναλλαγών του Λουξεμβούργου, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν κι άλλα κρυπτονομίσματα αυτή την εβδομάδα.

Το ξεπούλημα των ψηφιακών νομισμάτων πάντως αναμένεται να ενταθεί, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές θα επιβάλουν ακόμα αυστηρότερους κανονισμούς. Εναντίον των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί επίσης η απόφαση μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να απαγορεύσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών για την αγορά τους και η απόφαση της facebook να απαγορεύσει τις διαφημίσεις τους στην πλατφόρμα της. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ψηφιακά νομίσματα έχουν χάσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, από το υψηλότερο σημείο που είχαν φθάσει τον Ιανουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα