Δασικοί χάρτες: Παράταση έως 30 Μαΐου για τις ενστάσεις!

Δασικοί χάρτες: Παράταση έως 30 Μαΐου για τις ενστάσεις!07.02.2018Άρθρα

Μετάθεση προθεσμίας με τροπολογία. Οι νέες αναρτήσεις των επόμενων ημερών

Ρεπορτάζ
Βασ. Παπακωνσταντόπουλος

Παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε 13 περιοχές της χώρας, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή. Παράλληλα, προβλέπεται επιστροφή του ειδικού τέλους για τις υποβληθείσες αντιρρήσεις

σε περιοχές όπου οι αρμόδιοι δήμοι δεν έχουν υποβάλει τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, παρατείνεται για τους κατοίκους τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Η καταληκτική ημερομηνία αντιρρήσεων κυμαινόταν από τις 26 Φεβρουαρίου για τις πρώτες περιοχές έως τις 12 Απριλίου, με το υπουργείο να μεταθέτει για τις 30 Μαΐου τη σχετική προθεσμία για όλες αυτές τις περιοχές. Πρόκειται για τις περιοχές Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Θάσο, Χανιά, Σέρρες και Ζάκυνθο. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βασικός λόγος που δίνεται αυτή η παράταση είναι η μη ανταπόκριση των δήμων όσον αφορά την υποχρέωσή τους να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις και να διασφαλίσουν το δικαίωμα μη υποβολής αντίρρησης των πολιτών.

Ετσι, για τους αναρτημένους χάρτες, των οποίων η διαδικασία ανάρτησης ξεκίνησε στις 30/10/2017, καθώς και για τους υπό κατάρτιση και επικαιροποίηση, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δασικούς χάρτες, οι αρμόδιοι δήμοι έχουν την υποχρέωση, μέχρι τις 15/05/2018, να οριοθετήσουν τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεως, άλλα διαθέσιμα σχέδια πόλεως και τις οικιστικές πυκνώσεις. Τυχόν αντιρρήσεις που εκκρεμούν κατά των δασικών χαρτών για τις ανωτέρω περιοχές θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και το καταβληθέν ειδικό τέλος επιστρέφεται στους δικαιούχους.

Οσον αφορά τις νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών, στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην Ημαθία, στις 23 Φεβρουαρίου στη Χίο και στις 2 Μαρτίου στην Ανατολική Αττική (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού).

Keywords
Τυχαία Θέματα