Ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις17.04.2019Πρόσωπα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Προχωρούν οι διεκδικήσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί

Kάλλιο αργά παρά ποτέ! Υστερα από δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων, η Ολομέλεια συζητά επιτέλους, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το πολυσυζητημένο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ζητώντας από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον

Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Νίκος Βούτσης στους δημοσιογράφους, η διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων από την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει η εντατική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα, με την ελληνική Βουλή να κινητοποιείται, ώστε να υπάρξει ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου και των υπόλοιπων Κοινοβουλίων της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει και η προετοιμασία για τη νομική διεκδίκηση.

Τα παραπάνω βήματα αποτελούν την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, η οποία εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και Ενωση Κεντρώων. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε ξαφνικά το κρίσιμο θέμα λίγο πριν από τις κάλπες, επιχειρώντας (ακόμη μία φορά, καθώς κάτι ανάλογο είχε πράξει και το '15) να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Νίκος Βούτσης, βέβαια, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί προεκλογικών στοχεύσεων, υποστηρίζοντας πως υπήρξε καθυστέρηση για να μην υπάρξει συμψηφισμός των επανορθώσεων με τα χρέη της χώρας μας. Σημειώνεται πως το επίμαχο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής είναι έτοιμο από τον Ιούλιο του 2016 και βρίσκεται στα συρτάρια για σχεδόν τρία χρόνια. Σύμφωνα με αυτό, οι συνολικές ελληνικές απαιτήσεις έχουν υπολογιστεί στο δυσθεώρητο ποσό των 269.547.005.854 ευρώ !

Οι διεκδικήσεις αφορούν αφενός τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών από τις δυνάμεις κατοχής και αφετέρου το κατοχικό δάνειο, το οποίο αναγκάστηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στους κατακτητές από το 1942 έως το 1944, καταβάλλοντας πάνω από 3,5 δισ. κατοχικές δραχμές κάθε μήνα για τη μισθοδοσία και τη συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα