Ατύχημα, λένε η φωτιά στη Notre Dame

Ατύχημα, λένε η φωτιά στη Notre Dame17.04.2019Ειδήσεις

Ποια είναι τα αίτια της τραγωδίας. Αγνοήθηκε το πρώτο σήμα συναγερμού

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Η Παναγία των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες. Ισως ο Κουασιμόδος να γλίτωσε την τελευταία στιγμή και να κρύβεται. Και η Εσμεράλδα ίσως να τραγουδά και να θρηνεί για την καταστροφή. Κι ο Φοίβος να προσπαθεί να την παρηγορήσει. Ισως κι ο Κλοπέν να διαδίδει την κακή είδηση στον κόσμο της Αυλής των Τσιγγάνων» έγραφε χθες ένας χρήστης του twitter από τα εκατομμύρια

ανά τον κόσμο, σχολιάζοντας αυτό που ήταν αδύνατο να περιγραφεί. Την καταστροφή της Notre Dame από τις πύρινες γλώσσες, την καταστροφή του εμβληματικού καθεδρικού ναού της πόλης του φωτός, που ακτινοβολούσε τη λάμψη του σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ως ακόμη ένα σπουδαίο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι ειδικοί λένε πως «μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ζωής ενός μνημείου είναι η φάση της συντήρησης και της αναστήλωσής του». Δυστυχώς τη νύχτα της Δευτέρας επιβεβαιώθηκαν και τώρα ο γαλλικός κρατικός μηχανισμός τρέχει για να βρει τις αιτίες που προκάλεσαν την ανείπωτη καταστροφή. Εν μέσω της φημολογίας πως η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε «από άλλους λόγους», φημολογία ωστόσο που δεν έχει διασταυρωθεί, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για «ατύχημα». Συμπέρασμα που βγήκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, αφού οι περίπου 400 πυροσβέστες που επί 14 ώρες επιχειρούσαν στον τόπο της καταστροφής έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος» είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Πυρασφάλεια

Εξήγησε μάλιστα ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18.20, τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία, αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς», ενώ πρόσθεσε πως «υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18.43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς».

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, γεγονός που επιβεβαιωνόταν χθες και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο το εσωτερικό και η άνω δομή της Notre Dame καταβροχθίστηκαν από τις φλόγες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του ναού σε διάστημα πέντε ετών. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του για τις ευρωεκλογές. Πολλά ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον γαλλικό λαό από τους ηγέτες ξένων χωρών, ενώ στο πλευρό των Γάλλων με δηλώσεις τους στάθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.

Συμπαράσταση στη Γαλλία από τους Ελληνες πολιτικούς

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα από την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων εξέφρασε από τις πρώτες κιόλας ώρες τη θλίψη του και τη συμπαράστασή του στη Γαλλία.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε αμέσως με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα και του ζήτησε να μεταφέρει στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Τιτίβισμα»

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» έγραψε στο twitter o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να τις βλέπεις. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Ολες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον γαλλικό λαό» έγραψε επίσης στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. Τη θλίψη τους για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων εξέφρασαν πολλοί ακόμη πολιτικοί.

----

Μεγιστάνες (και όχι μόνο) ανοίγουν πορτοφόλια για τη διάσωση του ναού

Οι ειδικοί ήδη κάνουν εκτιμήσεις ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων «θα είναι μια μάχη που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες». Η μάχη, εκτός από πολυετής, θα είναι και πολυδάπανη, οπότε η δήμαρχος του Παρισιού Ανί Ινταλγκό ανακοίνωσε χθες την άμεση αποδέσμευση 50.000.000 ευρώ, ενώ πρότεινε και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση του ναού. Ηδη ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό δήλωσε ότι θα δώσει 100.000.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση της Notre Dame, ενώ άλλα 200.000.000 ευρώ πρόσφερε ο «Mr Lοuis Vuitton» Μπερνάρ Αρνό.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του τεμένους της Λιόν κάλεσαν τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Notre Dame.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, ενώ ανακοινώθηκε ότι γίνονται δωρεές για τον ίδιο σκοπό από κάθε γωνιά του πλανήτη, από κυβερνήσεις, ιδρύματα, οργανισμούς και απλούς πολίτες. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θα υπάρξει και αμερικανική βοήθεια. Αρωγή προς τους Γάλλους θα υπάρξει και σε τεχνική βοήθεια. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διαμήνυε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει στο Παρίσι «τους πλέον ειδικούς» για να βοηθήσουν στο έργο αναστήλωσης του ναού.

Keywords
Τυχαία Θέματα