Ψάχνουν τα «πλυντήρια» της Novartis

Ψάχνουν τα «πλυντήρια» της Novartis10.04.2019Παρασκήνιο

Εισαγγελική κλήση στους υπευθύνους διαφημιστικής που φέρεται ότι εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για τη φαρμακευτική

Οι δραστηριότητες διαφημιστικής εταιρίας, που φέρεται ότι λειτουργούσε ως «πλυντήριο» μαύρου χρήματος για λογαριασμό στελεχών της Novartis, αλλά και συγκεκριμένου προσώπου που συνδέεται με την εν λόγω εταιρία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων

κατά της Διαφθοράς, που έστειλαν ήδη πέντε κλήσεις σε υπόπτους.

Πρόκειται για τους υπευθύνους της διαφημιστικής εταιρίας, που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και για μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, που θα δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα της απιστίας.

Οι μεν πρώτοι βρέθηκαν στο κάδρο της εισαγγελικής έρευνας μετά τον εντοπισμό εικονικών τιμολογίων, που ξετυλίγουν τον μίτο στις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ποσά φέρεται ότι έχουν ως αφετηρία τη μητρική Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας, «σταθμεύουν» προσωρινά στη Novartis - Ελλάς και εν συνεχεία τμήμα τους πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρία για δήθεν διαφήμιση σε τρεις διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο, τα οποία, «ξεπλυμένα» πλέον, κυκλοφορούν πιθανότατα σε μετρητά και διοχετεύονται σε άγνωστους αποδέκτες. Μάρτυρες από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που κατέθεσαν στις εισαγγελικές Αρχές δήλωσαν πλήρη άγνοια για τα επίμαχα τιμολόγια, τα οποία ουδέποτε έφτασαν στα συρτάρια τους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία φέρεται ότι έχει… σύντομη επιχειρηματική δραστηριότητα, και ειδικότερα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, ενώ οι τζίροι της αυξάνονται κατακόρυφα και συνδέονται μόνο με τη Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό διερεύνηση είναι και ο ρόλος εταιριών που φέρεται ότι παίζουν τον ρόλο «πλυντηρίου».

Την ίδια ώρα, το εισαγγελικό κατώφλι θα περάσουν και τα πρώτα μέλη των επιτροπών που εμπλέκονται στις παράνομες τιμολογήσεις σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τιμολόγηση. Παράλληλα, οι εισαγγελείς διερευνούν το 1.000.000 ευρώ που φέρεται ότι είχε στην κατοχή του σε σακούλες ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος έχει δηλώσει την ύπαρξή τους σε αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Εντός Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται ακόμα στο εισαγγελικό μικροσκόπιο για τη Novartis. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των αρχειοθετήσεων, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης..

Keywords
Τυχαία Θέματα