Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα «βουλευτίδα»

Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα «βουλευτίδα»09.04.2019Παρασκήνιο

Η προσφώνηση του προέδρου του Κοινοβουλίου στην νεοεκλεγείσα το 1953

Από την
Κατερίνα Κανάκη

«Κυρία βουλευτίδα». Ετσι προσφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μακρόπουλος την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή Ελένη Σκούρα στην πρώτη κοινοβουλευτική ομιλία της μετά την είσοδό της στη Βουλή, προκαλώντας βέβαια ποικίλες

αντιδράσεις, αλλά και συζητήσεις για το αν αυτή η προσφώνηση άρμοζε στις γυναίκες που θα καταλάμβαναν στο εξής το αξίωμα.

Βρισκόμαστε στο 1953. Η Ελένη Σκούρα έχει καταφέρει κάτι που έως τότε θεωρούνταν ακατόρθωτο: να γίνει μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να μείνει για πάντα στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, όχι μόνο επειδή υπήρξε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα βουλευτής, αλλά και για την πλούσια δράση της. Εκλέχθηκε βουλευτής στον νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου.

Η πρώτη δήλωσή της μετά την εκλογή της ήταν η εξής: «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Η δικηγόρος και πολιτικός πριν εκλεγεί είχε διατελέσει στην Κατοχή πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγιτίσσης και της Φανέλλας του Στρατιώτου. Μάλιστα, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί από τους Γερμανούς το 1942. Πώς έφτασε να είναι η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής; Το 1952 οι γυναίκες απέκτησαν επιτέλους το δικαίωμα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». Τότε απεβίωσε ο τοπικός βουλευτής Βασίλειος Μπακονίκας, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπληρωματική εκλογή.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, του Αλέξανδρου Παπάγου και του Νικόλαου Πλαστήρα, έβαλαν υποψήφιες μόνο γυναίκες. Ο «Συναγερμός» όρισε την Ελένη Σκούρα και η Εθνική Προοδευτική Ενωσις Κέντρου τη Βιργινία Ζάννα, γιαγιά του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Τελικώς επικράτησε η Ελένη Σκούρα, που υπήρξε ομολογουμένως ιδιαίτερα δραστήρια κοινοβουλευτικά, κυρίως σε θέματα κοινωνικά και -φυσικά- φύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα