Πρώτη μήνυση από συγγενείς των θυμάτων

Πρώτη μήνυση από συγγενείς των θυμάτων 02.08.2018Πρόσωπα

Στρέφονται κατά Καπάκη, Δούρου, Ψινάκη και λοιπών φορέων για κακουργηματική έκθεση και ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων της φονικής φωτιάς στην ανατολική Αττική προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διωχθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή των ανθρώπων τους. Συγγενείς δύο θυμάτων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μέσα στις φλόγες στρέφονται με μήνυσή τους κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη,

των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα, αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου που με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ενώ παράλληλα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση.

Οι μηνυτές με την πολυσέλιδη μήνυσή τους ζητούν να διωχθούν οι υπεύθυνοι για κατά συρροή κακουργηματική έκθεση, ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εμπρησμό δάσους από αμέλεια, σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα, τα οποία ενδεχομένως προκύψουν από την έρευνα.

Επιπλέον, εντοπίζουν «μέγιστο θέμα και με τις κυβερνητικές παραλείψεις και ευθύνες», εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε «τις πολιτικές ευθύνες, τις δικές του και των αρμόδιων υπουργών του». «Βεβαίως οι πολιτικές ευθύνες είναι διαφορετικές από τις ποινικές, αλλά η διάκρισή τους και ο διαχωρισμός τους είναι πολύ λεπτός και απαιτείται προς τούτο ειδική και εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα, για να διακριβωθεί εάν, πέραν των δημοσίως αναληφθεισών πολιτικών ευθυνών, υπάρχουν και ποινικές για μερικά μέλη της κυβερνήσεως» αναφέρουν χαρακτηριστικά.



«Η μήνυση στρέφεται κατά των προσώπων εκείνων που έχουν θεσμικό ρόλο για την πρόληψη καταστροφών, για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για τη διάσωση ανθρώπων» ανέφερε ο Αντώνης Φούσσας, νομικός παραστάτης των συγγενών των θυμάτων, και συμπλήρωσε πως ήδη έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007.

Σύλληψη για εμπρησμό

Αντιμέτωπος με το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το οποίο τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, είναι ένας 35χρονος που συνελήφθη χθες και φέρεται ότι είναι υπαίτιος για εμπρησμούς σε οικόπεδα στην περιοχή Ριζάρη στον Δήμο Μαραθώνα, από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2018. Μετά τη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του, ο 35χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή, ενώ αντίγραφο της δικογραφίας θα διαβιβαστεί και στην εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα