Σοκ! Χαράτσι εις διπλούν σε ελεύθερους επαγγελματίες

Σοκ! Χαράτσι εις διπλούν σε ελεύθερους επαγγελματίες02.08.2018Οικονομία

Εως τις 10 Αυγούστου 551.050 επιτηδευματίες θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από τρέχουσες εισφορές και την τρίτη δόση οφειλών του 2017

Διπλό «χαράτσι» θα κληθούν μέχρι την Παρασκευή 10 Αυγούστου να καταβάλουν 551.050 ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού -πέραν των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες οφείλουν όλοι (1.155.354 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ) να πληρώσουν- θα πρέπει να αποδώσουν και την τρίτη δόση για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων από την εκκαθάριση του 2017.

Από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ

δόθηκε παράταση έως τις 10 Αυγούστου στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους για την καταβολή των εισφορών του Ιουνίου και της τρίτης δόσης για την εκκαθάριση των χρεωστικών για το έτος 2017. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης από προχθές, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2017, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκκαθάριση των εισφορών τις οποίες κατέβαλλαν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ από τις αρχές του 2018 και μετά. Ο επανυπολογισμός των εισφορών, βάσει του νόμου, πρέπει να γίνεται με βάση το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, λόγω της μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι εισφορές που κατέβαλαν από τον Ιανουάριο είχαν υπολογιστεί βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2016.

Ετσι, μετά τον επικείμενο επανυπολογισμό όσοι μη μισθωτοί είχαν δηλώσει πιο υψηλά εισοδήματα το 2017 σε σχέση με το 2016 θα πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές. Επίσης, θα κληθούν να καταβάλουν το χρεωστικό υπόλοιπο που θα προκύψει για τους μήνες που απέδιδαν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 (από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά).

Σε αναμονή

Φυσικά, ο ισχύον τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ήδη έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτως ώστε να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες να συνεχίζουν την καταβολή των εισφορών με ένα σύστημα το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι, μετά τη γνωστοποίηση της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ, θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα