Πρόστιμα-φωτιά ώστε να μην κατεδαφιστούν τα δασικά για 40 χρόνια

Πρόστιμα-φωτιά ώστε να μην κατεδαφιστούν τα δασικά για 40 χρόνια07.12.2018Πρόσωπα

Εξαίρεση κατεδαφίσεων ανάλογα με το έτος κτισίματος και πρόστιμα (με διαβαθμίσεις) για όποιον έχει ακίνητο εντός δασικής περιοχής

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Διατήρηση των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί μέσα σε δάση για 25 έως και 40 χρόνια με την καταβολή ενιαίου δασικού προστίμου προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις. Οι ιδιοκτήτες τους «κερδίζουν»

την αναστολή της κατεδάφισης του ακινήτου για όλο αυτό το διάστημα, τα πρόστιμα όμως κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά, ενώ δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν, καθώς πρόκειται για διατήρηση και όχι για τακτοποίηση. Αυτοί που σίγουρα βρίσκονται στον αέρα είναι οι πολίτες με δασικό αυθαίρετο στους 24 δήμους που δεν υπέβαλαν τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Με τη λύση της διατήρησης το υπουργείο φιλοδοξεί να κάμψει τις αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει σήμερα για να κρίνει τη συνταγματικότητα της προηγούμενης υπουργικής απόφασης για τις οικιστικές πυκνώσεις, απόφαση που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν θα αιτηθεί νέα αναβολή, αλλά θα προσκομίσει το νέο σχέδιο νόμου, με την πεποίθηση ότι τηρούνται οι επιταγές του Συντάγματος και δεν παραβιάζεται η δασική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν μεμονωμένα δασικά αυθαίρετα, αλλά όσα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων. Οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασαν χθες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για τον επόμενο μήνα, είναι οι εξής:

• Για 40 έτη εξαιρούνται της κατεδάφισης και όλων των υπόλοιπων διοικητικών κυρώσεων (όπως πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης, πράξεις καταλογισμού κ.ά.) τα κτίρια και οι συνοδευτικές κατασκευές που ανεγέρθηκαν σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις εντός των οριστικών περιγραμμάτων των οικιστικών πυκνώσεων έως και τις 11/6/1975 (πριν από την ισχύ του Συντάγματος).

• Αντίστοιχα, για 25 έτη εξαιρούνται της κατεδάφισης κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά τις 11/6/1975 και έως τις 28/7/2011.

• Για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταβάλλεται α) παράβολο ύψους 250 ευρώ, β) σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών, γ) ενιαίο δασικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπ' όψιν τα τετραγωνικά μέτρα του αυθαιρέτου, την τιμή ζώνης, τη χρονολογία κατασκευής, το κόστος αναδάσωσης κ.λπ.

• Το ποσό του ενιαίου δασικού προστίμου καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 100 ευρώ.

• Το πρόστιμο μειώνεται κατά 33% για την πρώτη και μοναδική κατοικία, και για κτίρια εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο περιπτώσεις, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

• Προβλέπεται έκπτωση 20% για εφάπαξ καταβολή του προστίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Φάμελλος έδωσε ένα παράδειγμα. Για δασικό αυθαίρετο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 19.950 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 1975, σε 37.500 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 2003 και σε 72.600 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 2011.

Πώς θα υπολογίζεται η καμπάνα για τις βοηθητικές εγκαταστάσεις

Το συνολικό ύψος του ενιαίου δασικού προστίμου θα υπολογίζεται βάσει ενός αλγορίθμου, ο οποίος περιλαμβάνει σταθερές αλλά και μεταβλητές παραμέτρους, που αφορούν το κτίριο (την επιφάνεια, την παλαιότητα κ.λπ.), τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. αξία δασικής γης, τα κόστη της περιβαλλοντικής ζημίας, αναδάσωσης, εκχέρσωσης κ.λπ.) και τις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις του κτιρίου (επεκτάσεις, πισίνες, γκαράζ κ.λπ.).

Ειδικά για τις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις (μάντρες, πλακόστρωτα, στέγαστρα, θέσεις στάθμευσης, κτιστές ψησταριές, ξυλόφουρνοι κ.λπ.) το δασικό ενιαίο πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το κόστος των εργασιών για την κατασκευή τους. Αν ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και στις περιπτώσεις που το κόστος εργασιών υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.

Ο χρόνος κατασκευής πρέπει να αποδεικνύεται με προσκόμιση αεροφωτογραφιών ή από δημόσια έγγραφα, ιδίως της δασικής υπηρεσίας. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί εντός μίας διετίας από την έναρξη ισχύος του νόμου, συνοδευόμενη από τεχνικές εκθέσεις δασολόγων και μηχανικών, δηλώσεις εντύπου Ε9 και υπεύθυνη δήλωση.

Η ολοκλήρωση της υποβολής δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει σε έξι μήνες από την πληρωμή του παραβόλου. Οσα αυθαίρετα υπαχθούν στον νέο νόμο θα μπορούν να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και να προχωρούν μόνο σε επισκευές.

Keywords
Τυχαία Θέματα