Διεκδίκηση αναδρομικών και για το «καπέλο» στις εισφορές

Διεκδίκηση αναδρομικών και για το «καπέλο» στις εισφορές07.12.2018Πρόσωπα

Η αίτηση που πρέπει να υποβάλουν οι ελ. επαγγελματίες για τα παραπάνω λεφτά που έδωσαν την τελευταία διετία

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Tη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από τις αυξημένες εισφορές τις οποίες κατέβαλαν τη διετία 2017-2018 έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, εάν υποβάλουν τις απαραίτητες αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ άμεσα, δηλαδή πριν από την επικείμενη ανακοίνωση της

απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας πρόεδρος είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ φέρεται ότι έχει αποφασίσει πως οι αλλαγές που προκάλεσε ο «νόμος Κατρούγκαλου» επί του συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς είναι αντισυνταγματικές. Οπως είναι γνωστό, με το άρθρο 39 του νόμου 4387/2016, από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξήθηκε στο 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους η εισφορά του κλάδου κύριας ασφάλισης.

Με την ισχύ του ν. 4387/16, επιστημονικοί φορείς και φυσικά πρόσωπα προσέφυγαν δικαστικά για να ακυρώσουν τις αλλαγές του. Οι προσφυγές συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου 2017. Πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Μητρόπουλου και της ΕΝΥΠΕΚΚ, η απόφαση, με την οποία αναμένεται να κριθούν αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, θα ανακοινωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Από το 20% στο 13,33%

Μπροστά στο επερχόμενο «ράπισμα» του ΣτΕ -εκτιμά η ΕΝΥΠΕΚΚ-, η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα τη μείωση του ποσοστού της εισφοράς κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους.

Εφόσον, λοιπόν, ο «νόμος Κατρούγκαλου» κριθεί αντισυνταγματικός ως προς το σκέλος του συστήματος υπολογισμού των εισφορών που καθιέρωσε για τους μη μισθωτούς από το 2017, ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιπλέον διαφορά που απέδιδαν για εισφορές τα τελευταία δύο χρόνια (το 6,66% που υπολείπεται από το 13,33% έως το 20%), και μάλιστα έντονα.
Για να διατηρήσουν το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να υποβάλουν τις απαραίτητες προς τον ΕΦΚΑ αιτήσεις (στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων όπου υπάγονται, όπως, για παράδειγμα, στον τ. ΟΑΕΕ ή στο τ. ΤΣΑΥ ή στο τ. Ταμείο Νομικών ή στο τ. ΤΣΜΕΔΕ) πριν ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ, τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.

Για τον λόγο αυτόν, χθες, από την ΕΝΥΠΕΚΚ δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της αίτησης που πρέπει να υποβάλουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το επιθυμούν. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, θα ζητούν: «Να τους επιστραφούν αναδρομικά και έντοκα τα ποσά που έχουν καταβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και αντιστοιχούν στο ποσοστό 6,66% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους (τη διαφορά που προκύπτει από τη μείωση της εισφοράς του κλάδου κύριας ασφάλισης με τον νόμο 4578 του 2018, που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό)».

Keywords
Τυχαία Θέματα