Προκάλεσε οργή η συνέντευξη-παρωδία για το έγκλημα

Προκάλεσε οργή η συνέντευξη-παρωδία για το έγκλημα28.07.2018Παρασκήνιο

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, δύο υπουργοί και οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Π.Υ. δήλωσαν κυνικά ότι τα έκαναν όλα σωστά

Θύελλα αντιδράσεων και συνάμα την οργή των πολιτών προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου-ντροπή που παραχώρησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη για τα εγκλήματα που έγιναν, με αποτέλεσμα τους δεκάδες νεκρούς, και να κάνουν τη στοιχειώδη αυτοκριτική τους, αυτοί εμφανίστηκαν κυνικοί, προκλητικοί και με περισσό θράσος. Δήλωσαν, μάλιστα, «περήφανοι» και υπογράμμισαν ότι έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν και θα έκαναν και πάλι τα ίδια, αν χρειαζόταν.

Σε ένα τηλεοπτικό «σόου» το οποίο έστησαν για περισσότερο από μία ώρα, οι δύο υπουργοί και οι επικεφαλής των δύο Σωμάτων Ασφαλείας μετέτρεψαν το «άσπρο σε μαύρο», επέμειναν πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και απέδωσαν το κακό στους εμπρηστές και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Νομίζοντας πως απευθύνονται σε πολίτες χωρίς λογική και κρίση, οι τέσσερις επιχείρησαν να πείσουν ότι για την τραγωδία ευθύνονται όλοι οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους. Και όταν ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι από τη δεύτερη ημέρα είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, είπε ότι το είχε κάνει για συνειδησιακούς και μόνο λόγους, αφού, κατά τα άλλα, δήλωνε ικανοποιημένος από τις ενέργειές του.

«Λαϊκό δικαστήριο»

Στην έλλειψη μίας «συγγνώμης» ή μίας «παραίτησης» από μέρους της κυβέρνησης αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, ενώ και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έστησαν «λαϊκό δικαστήριο» για τα κυβερνητικά στελέχη. «Ηρωας η κυβέρνηση, ήρωες οι υπουργοί, ήρωες οι επικεφαλής Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, Στρατού, ήρωες στην περιφέρεια, ήρωες οι δήμοι, ήρωες, ήρωες, ήρωες... Νεκροί οι κάτοικοι» έγραψε ένας χρήστης του twitter, ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Είχαν τουλάχιστον 3 ώρες να εκκενώσουν το Μάτι αλλά τώρα πουλάνε παραμύθι ότι θα δημιουργούνταν πανικός. Αθλιοι, σιχαμένοι, ανίκανοι, καρεκλάκηδες».

Με αφορμή την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ένας τρίτος χρήστης του διαδικτύου σχολίασε ειρωνικά: «Αφού δεν μας βγήκε η συνέντευξη Τύπου (μας έκραξαν και τα κάρβουνα), ας ρίξουμε ένα υπουργικό (και καλά-τάχα μου δήθεν) συμβούλιο. Οχι φυσικά για να δούμε τι έφταιξε, αλλά για να βρούμε ένα νέο αφήγημα ή τι θα κάνουμε για να αποπροσανατολίσουμε τον κόσμο. Αναμένουμε». Το ίδιο ειρωνικός, κάποιος άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Α, μην το ξεχάσω, είχαμε και 83 νεκρούς. Αυτά λοιπόν, με διακοπές τι κάνατε, κανονίσατε τίποτα;»

«Εξαφάνισαν» από το πάνελ τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

«Εξαφάνισαν» τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Παρότι βρισκόταν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στον χώρο που δινόταν η συνέντευξη της ντροπής το βράδυ της Πέμπτης, δεν εμφανίστηκε στο πάνελ και δεν ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να εξηγήσει τι έφταιξε και συνέβη η τραγωδία στην ανατολική Αττική.

Ο κ. Καπάκης δεν εμφανίστηκε ποτέ και πουθενά από τη στιγμή που η πυρκαγιά κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα. Κι όμως είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, βάσει νόμου, ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας να αποτρέψει την εξάπλωση της πυρκαγιάς και να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με στόχο να εκκενωθούν οι περιοχές που κινδυνεύουν, έτσι ώστε να διασωθούν οι κάτοικοι.

Είναι βαρύτατα εκτεθειμένος ο κ. Καπάκης, όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος Νίκος Τόσκας, καθότι μόνο λίγες ημέρες πριν από την εθνική τραγωδία διαβεβαίωνε ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη και ο Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας» είχε τονίσει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην κρατική τηλεόραση μόλις πέντε ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά.

«Με τα δικά μας δεδομένα -ελληνικά, δημοσιονομικά δεδομένα- πιστεύω ακράδαντα ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ καλύτερα και από πέρυσι και από τον προηγούμενο χρόνο τόσο από πλευράς εναέριων μέσων αλλά και χερσαίων δυνάμεων» είχε δηλώσει ο κ. Καπάκης απαντώντας σε ερώτηση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Θράσος από Φιλίππου για την ανεπάρκεια

Προκλητικός και με απύθμενο θράσος εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, αφού παραδέχτηκε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει τους 87 νεκρούς, λέγοντας ότι τα γεγονότα ήταν τέτοια που «τρέχαμε πίσω από αυτά».

Συνεχίζοντας και χωρίς καμία διάθεση για αυτοκριτική, έριξε τις ευθύνες στους πυροπλήκτους, λέγοντας «ποιος σας είπε ότι, αν λέγαμε στον κόσμο να φύγει, θα έφευγε;», επιχείρησε να ακυρώσει τη σημασία της εκκένωσης, λέγοντας ότι είναι προληπτικό μέτρο, και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Τι να κάναμε; Να παίρναμε ντουντούκα μέσα στη φωτιά; Πώς θα γινόταν πρακτικά; Ποιοι θα έμπαιναν στη φωτιά; Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι...» Προφανώς, ο κ. Φιλίππου αγνοεί τις σύγχρονες μεθόδους εκκένωσης, αφού εδώ και δεκαετίες η εκκένωση δεν γίνεται με ντουντούκες αλλά με μαζική αποστολή SMS στους χρήστες κινητών που βρίσκονται στις πληττόμενες περιοχές και εντοπίζονται μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Στην ερώτηση αν υπάρχουν σχέδια, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής απάντησε: «Υπάρχουν σχέδια, αλλά έχουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα. Σχέδια έχεις με φυσιολογικές συνθήκες. Η φωτιά εξαπλώθηκε μέσα σε ένα τέταρτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα