Προεκλογικά «θα» για 10.000 προσλήψεις

Προεκλογικά «θα» για 10.000 προσλήψεις05.03.2019Υγεία

Μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές υπόσχονται σε ορίζοντα... τετραετίας Ξανθός και Πολάκης για το ΕΣΥ

Από τη
Ρίτα Μελά

Με το βλέμμα στις εκλογές ανακοινώθηκαν από τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας 10.000 προσλήψεις μονίμων στον χώρο της Υγείας με ορίζοντα τετραετίας.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης,

μετά τη σύσκεψη που είχαν χθες στο μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευκρίνισαν ότι από τις 10.000 προσλήψεις οι 4.000 θα αφορούν γιατρούς και οι 6.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επίσης, από αυτές τις προσλήψεις οι 2.500 θα γίνουν εντός του 2019.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι προσλήψεις θα βασίζονται στον κανόνα 1:1 δηλαδή μία πρόσληψη - μία αποχώρηση και το νέο προσωπικό θα στελεχώσει υποστελεχωμένες κλινικές όπως ογκολογικές, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μονάδες τεχνητού νεφρού, εργαστήρια, τμήματα επειγόντων περιστατικών, δομές ψυχικής υγείας, μονάδες αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτήρια, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Υγείας κ.λπ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, με τις μαζικές προσλήψεις «δίνεται η δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια, με αξιοκρατία και διαφάνεια μέσα από ανοιχτές προκηρύξεις μόνιμη θέση στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο να καλύψουν με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες τώρα έχουμε βρει διάφορες προσωρινές λύσεις, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στους γιατρούς που έχουν μεταναστεύει στο εξωτερικό: «Δίνουμε ένα μήνυμα, ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά, ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής».

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης δήλωσει: «Εχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ και περίπου 5.000 με προκηρυγμένες θέσεις, και στη διαδικασία να αναλάβουν. Ενισχύσαμε και οικονομικά το σύστημα, παραλάβαμε νοσοκομεία με 730.000.000 ευρώ χρέη και φέτος έχουν πάνω από 250.000.000 ευρώ ταμειακό πλεόνασμα».

----

Ούτε πυροσβεστήρες δεν είχε το ΚΑΤ!

Χωρίς πυρασφάλεια είναι τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς μόλις 10 δημόσια θεραπευτήρια διαθέτουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Με αφορμή τον φρικτό θάνατο που βρήκε ένας ψυχικά ασθενής στο ΚΑΤ το περασμένο Σάββατο, η ομοσπονδία επισκέφθηκε χθες το τμήμα Λοιμώξεων στον 4ο όροφο του νοσοκομείου, και συγκεκριμένα τον θάλαμο όπου προκλήθηκε η πυρκαγιά και απανθρακώθηκε ο άτυχος ασθενής που νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, «Το ΚΑΤ δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, διότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό). Και όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο, αλλά στους πυροσβεστήρες έχει να γίνει αναγόμωση και συντήρηση από το 2016, ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ο άτυχος 53χρονος τοξικομανής, που έπασχε από έντονα ψυχιατρικά προβλήματα, νοσηλευόταν ένα εικοσαήμερο και είχε υποβληθεί πριν από μία εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, καθότι έφερε πολλαπλά τραύματα από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιορίζονταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους, για να μη βγάζει τον ορό του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «περίεργα τα αίτια της πυρκαγιάς, τα οποία διερευνώνται από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, καθότι λίγα λεπτά πριν στον θάλαμό του βρισκόταν η βοηθός θαλάμου και τον τάιζε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή της κάτι. Αρκετά εύφλεκτα αντικείμενα που βρίσκονταν στο δωμάτιό του ήταν άθικτα».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπήρχαν παραλείψεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, που πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν. Οπως αναφέρει, το ΚΑΤ «δεν διαθέτει ψυχίατρο εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχει οργανική θέση ψυχιάτρου. Το περιστατικό θα μπορούσε να μεταφερθεί και να παρακολουθείται η μετεγχειρητική πορεία του σε νοσοκομείο που διαθέτει ψυχιατρική κάλυψη (π.χ. Σισμανόγλειο)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί διεξήχθη προγραμματισμένη άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου», στην οποία συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές και η Πυροσβεστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα