Επέλαση του χιονιά, κλείνουν σχολεία

Επέλαση του χιονιά, κλείνουν σχολεία08.01.2019Ρεπορτάζ

■ Μετά την τρίτη και... φαρμακερή επέλαση του χιονιά, η χώρα και ιδιαίτερα τα βόρεια έχουν να αντιμετωπίσουν τον ολικό παγετό
■ Ποια σχολεία... δεν θα ανοίξουν στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας καθώς η επέλαση του χιονιά έφερε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε αρκετές περιοχές ολικό παγετό.

Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζουν να βρίσκονται

δήμοι και οι Περιφέρειες στη βόρεια Ελλάδα, καθώς επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού.

Μάλιστα, στη Χαλκιδική τα επόμενα 24ωρα αναμένονται ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Οπως αναφέρεται, η Χαλκιδική θα έχει την περισσότερη χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, στα βόρεια ορεινά μπορεί να χιονίσει πάλι, απλά η πιο μεγάλη ένταση των φαινομένων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη Χαλκιδική» τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Στην Κεντρική Μακεδονία διευκρίνισε ότι παγετός υπάρχει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρα, ενώ είναι ολικός (δηλαδή, οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) στις περιοχές με υψόμετρο πάνω 500-600 μέτρα.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή ηλεκτροδότησης στις περιοχές των Δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι, λόγω της διακοπής ρεύματος, σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια κι έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ωστόσο ,τόνισε ότι στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί, με τελευταίες κάποιες περιοχές στην Κρυοπηγή και τη Σάνη.

Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε νέες ποσότητες αλατιού, ενώ αλατιέρες πέρασαν, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς Κιλκίς, στο Ξηροχώρι, στην Αγχίαλο, στη Χαλκηδόνα, στην περιοχή του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού, και την οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης δήλωσε ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι υπό έλεγχο, ενώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο Πάικο, από Γουμένισσα προς Λιβάδια, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Αηδονά, τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια στην Εδεσσα, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο ο κάμπος των Γιαννιτσών, χωρίς όμως να κλείσει κάποιος δρόμος.

Στην Ημαθία και στις Σέρρες, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καλαϊτζίδης και Γιάννης Μωυσιάδης κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο παγετού.

Στο μεταξύ, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ρίχτηκε εκ νέου αλάτι στο οδικό δίκτυο, όπως επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

• Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στον νομό Ημαθίας, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βεροίας - Δασκίου, στις δημοτικές οδούς Νάουσας - Ροδοχωρίου και Νάουσας - Αρκοχωρίου.

• Στον νομό Κιλκίς, από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού-Σκρα και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

• Στον νομό Πέλλας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν), καθώς και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Λαϊλιά.

• Στη Χαλκιδική, από το 60ό έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Αρναίας - Στανού, Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη, καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής.

----

Ποια σχολεία... δεν θα ανοίξουν στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια

«Λουκέτο» σε δεκάδες σχολεία σε δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας βάζει σήμερα ο «Τηλέμαχος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στους Δήμους Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας - Πικερμίου, καθώς και σε Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Αλιμο, Ελληνικό, Νέα Φιλαδέλφεια, Βύρωνα, Καισαριανή, Κηφισιά, Χολαργό, Βριλήσσια. Παράλληλα, το μέτρο αφορά τα σχολεία στους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας, Φυλής, Ασπροπύργου, καθώς και τις Σπέτσες και τη Σαλαμίνα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο παγετός βάζει «λουκέτο» στα σχολεία σε Αρτα, Γιάννενα και στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Κεντρικών Τζουμέρκων. Στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη τα σχολεία θα κλείσουν σήμερα και αύριο. Στη Λευκάδα δεν θα λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία Σφακιωτών, Καρυάς, Αγίου Πέτρου, το Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών και το Γυμνάσιο και Λύκειο Καρυάς. Επίσης, σύμφωνα με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες σε Θήβα, Λιβαδειά, Τρίπολη, Δελφούς, στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας. Επίσης, στη Φθιώτιδα, στις δημοτικές κοινότητες Δομοκού, Ξυνιάδας, Θεσσαλιώτιδας, στη Λάρισα στους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων, στη Μαγνησία στον Δήμο Αλμυρού και Ζαγοράς - Μουρεσίου. Τέλος, στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς θα κλείσουν τα δημοτικά σχολεία σε Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Αμπελάκια, Μελοιβία και Στόμιο, στον νομό Τρικάλων όλες οι σχολικές μονάδες στους Δήμους Μετεώρων και Πύλης, στην Ηλεία όλα τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στις δημοτικές ενότητες Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα παραμείνουν εξαιτίας του ψύχους πολλά σχολεία στη βόρεια Ελλάδα, ενώ παρατείνεται και η λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων. Οι μαθητές δήμων του νομού Θεσσαλονίκης δεν θα επιστρέψουν όλοι τελικά σήμερα στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στον Δήμο Λαγκαδά. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολικά συγκροτήματα στον Δήμο Ωραιοκάστρου, στον Δήμο Καλαμαριάς και τον Δήμο Δέλτα. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά σε Πυλαία και Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου από τις προηγούμενες μέρες είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο για να προστατευτούν οι σωληνώσεις και τα συστήματα θέρμανσης. Προβλήματα αντιμετώπισαν οι υπάλληλοι του κεντρικού δήμου, αφού, λόγω αργίας, ελάχιστοι διευθυντές ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις και άνοιξαν τις σχολικές αυλές για να καθαριστούν. Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και στον Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού, με εξαίρεση το 25ο Δημοτικό Σχολείο.

Στον Δήμο Παύλου Μελά οι σχολικές αίθουσες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές, όπως και στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Θέρμη, Τριάδι, Ραιδεστό, Ταγαράδες και Ρύσιο, Βασιλικά, Αγ. Αντώνιο, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή, εκτός από το σχολείο στην Περιστερά. Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Πέλλας, Εδεσσας, Πιερίας, Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού, Βοΐου, Φλώρινας, Αμυνταίου, Γρεβενών και Καστοριάς.

----

Συνεχίζεται και σήμερα η πολιορκία της Αθήνας από το κύμα κακοκαιρίας

Την εμφάνισή του στα βόρεια προάστια της Αττικής έκανε χθες το απόγευμα ο «Τηλέμαχος»! Στην Κηφισιά και τη Μαλακάσα το χιόνι έπεφτε για αρκετή ώρα, ενώ στον Διόνυσο, στην Ανοιξη, στην Εκάλη και τη Δροσιά το είχε στρώσει. Για δεύτερη μέρα σήμερα το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι λευκές νιφάδες να επισκεφτούν ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, καθώς οι πολικές συνθήκες θα διατηρηθούν με αμείωτη ένταση.

Παράλληλα, στα λευκά αναμένεται σήμερα να ντυθούν η Στερεά Ελλάδα, κυρίως οι ανατολικές περιοχές, η Εύβοια και λιγότερο η Πελοπόννησος. Επίσης, χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Παγετός θα επικρατήσει στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, όπως επίσης και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν μέχρι το μεσημέρι θυελλώδεις, φτάνοντας τοπικά στα πελάγη τα 7, ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Εως το πρωί

Στην Αττική σήμερα η χιονόπτωση θα διαρκέσει έως το πρωί, ενώ παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα ορεινά και τα ημιορεινά του νομού, καθώς και στα πεδινά. Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά, καθώς θα κυμανθεί από -2 έως 1 βαθμό.

Χθες χιόνισε σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας, όπως το Αλιβέρι, η Ερέτρια και το Αυλωνάρι. Στο ορεινό οδικό δίκτυο η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στα φορτηγά, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σοβαρά προβλήματα λόγω του χιονιού προέκυψαν και στον δρόμο που ενώνει την Κύμη με το χωριό Βίταλο. Αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος αλλά και τον παγετό, ο οποίος σε ορισμένες περιοχές ήταν ολικός, βρέθηκαν οι κάτοικοι στον νομό Τρικάλων.

Χθες η Αστυνομία έκλεισε περίπου 30 σημεία στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας, λόγω του χιονιού, ενώ σε πολλά περισσότερα απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Keywords
σχολεια, χιονια, διακοπη ρευματος, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, καιρος, θεσσαλονικη, εδεσσα, σερρες, κοζανη, καιμακτσαλαν, νέα, βριλήσσια, αρτα, λιβαδειά, λαρισα, ολυμπια, Πρωτοχρονιά, καστορια, αθηνα, ανοιξη, κρητη, αιγαιο, δημοτικες εκλογες 2010, μετρο, κλειστα σχολεια, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, ηλεια, χιονι, χιονοδρομικα, υδραργυρος, περιφέρεια αττικής, αρτα, αστυνομια, αυτοκινητα, δωδεκανησα, εδεσσα, ευβοια, θηβα, κηφισια, κυκλαδες, λευκαδα, σαλαμινα, σπετσες, φθιωτιδα, χαλκιδικη, ωρα, αλατι, αλιβερι, αμπελακια, ανοιξη, απλα, ασβεστοχωρι, αττικη, βορεια, βορεια προαστια, βριλήσσια, βυρωνα, γεωργιου, γιαννενα, γουμενισσα, δελτα, διευθυνση, διοικηση, δρομος, δικτυο, υπαρχει, εμειναν, εμφάνιση, ερετρια, ηλιουπολη, ημαθια, υπηρεσιες, κυμα, κυμη, κιλκις, λευκα, λειτουργια, λιβαδειά, λυκειο, μακεδονια, μηδεν, μικρο, νερο, οχηματων, οχηματα, πελοποννησος, πελλα, προβληματα, πρωι, πυλαια, ρυσιο, συγκεκριμενα, σκρα, σοφια, σχολειο, τριτη, τριπολη, υψομετρο, φορτηγα, χιονοδρομικα κεντρα, ωρες, ωρωπου, αυλες, μποφορ, δημοτικα, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, λευκο, μωυσιαδης
Τυχαία Θέματα