Πώς θα «ζεστάνει» η Ν.Δ. τις πωλήσεις ακινήτων

Πώς θα «ζεστάνει» η Ν.Δ. τις πωλήσεις ακινήτων 30.01.2018ΝΔ

Μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, εναρμόνιση αντικειμενικών - εμπορικών αξιών και περιορισμός γραφειοκρατίας

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία

ξεδιπλώνει το σχέδιό της για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Υψηλόβαθμες πηγές της Ν.Δ., αφού υπενθύμιζαν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., «που υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τον διατήρησαν, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν ενέτειναν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι», ανέλυαν τους τρεις άξονες της πρότασης της Ν.Δ.

Ο πρώτος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Με αυτήν την αλλαγή, όπως επισημαίνουν, η επιβάρυνση από τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Ο δεύτερος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τονίζουν, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας αφορά την παροχή οικονομικών κινήτρων για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, τη λειτουργική, την αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους. Τα εν λόγω κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

«Πελατεία» και από ξένες χώρες

«Οι παραπάνω δράσεις», όπως εκτιμά η Πειραιώς, «θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μας ενδιαφέρει η τόνωση της ζήτησης ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών. Είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στον Νότο, για το μεσογειακό κλίμα, είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες, μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος “golden visa”».

Keywords
Τυχαία Θέματα