Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!

Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας!19.07.2019Οικονομία

Με εγκύκλιο Βρούτση επανακαθορίζονται τα ποσοστά που λαμβάνουν οι σύζυγοι, αλλά και τα τέκνα. Τι ισχύει ανά κατηγορία

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Ο δηγίες για την αναπροσαρμογή - αύξηση 57.522 συντάξεων χηρείας (θανάτου) έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ζητώντας να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν τα επιπλέον ποσά μαζί με τα αναδρομικά, από τον Μάιο και μετά, στους δικαιούχους και στις δικαιούχες.

Σύμφωνα

με τον νόμο 4611/19 (έναν από τους τελευταίους της προηγούμενης κυβέρνησης), ήδη θα έπρεπε οι συντάξεις αυτές να είχαν αναπροσαρμοστεί από το 50% στο 70% του τελικού ποσού που δικαιούνταν ο θανών ή η θανούσα.

Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει ο κ. Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, οι προκάτοχοί τους δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων.

Με βάση την εγκύκλιο Βρούτση επανακαθορίζεται, λοιπόν, «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού άρθρο του νόμου 4611/19 (από 15 Μαΐου 2019) το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης λόγω θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχους».

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο υπολογισμός του νέου ποσού του επιζώντα συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης έχει ως εξής:

1 Εάν υπάρχει μόνο επιζών ή μέρος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το 70%. Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντα και του συζύγου -αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης- είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται.

2 Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με δεκαετή γάμο), το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που δικαιούνταν ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται.

3 Εάν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξής του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%. Εάν ο θανών καταλείπει περισσότερα του ενός τέκνα, τότε:

Ι) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή/και διαζευγμένος, στα τέκνα θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση από το 100% της σύνταξης του θανόντος του ποσοστού 70% που δικαιούται ο επιζών ή/και ο διαζευγμένος (στα τέκνα επιμερίζεται το 30%).

ΙΙ) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των τέκνων, τότε έκαστο θα λάβει το 25% του ποσού της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα των ποσοστών τους να μην υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος.

Η εντολή του κ. Βρούτση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι οι ενέργειες αυτές να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Ενιαίου Φορέα, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα