«Με στόχο να ανατραπεί η εικόνα της απαξίωσης»

«Με στόχο να ανατραπεί η εικόνα της απαξίωσης»19.07.2019Βουλή

Ενωτικό μήνυμα στην πρώτη ομιλία Τασούλα ως προέδρου της Βουλής. Εξελέγη με το ρεκόρ των 283 ψήφων

Σάρωσε ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξελέγη στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ρεκόρ ψήφων. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, που προτάθηκε από τη Ν.Δ., κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, συγκεντρώνοντας 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων. 

Στο πρόσωπο του «γαλάζιου» βουλευτή Ιωαννίνων

και παλαιού κοινοβουλευτικού αποτυπώθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης από όλες τις πτέρυγες.

Τον νέο πρόεδρο υπερψήφισαν σχεδόν άπαντες: η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», σύμφωνα με την πάγια τακτική του κόμματος, όπως ανέφεραν στελέχη του Περισσού.

Από την τελετή απουσίαζαν μόνο η Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ25) και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ακόμη δεν έχει ορκιστεί βουλευτής, καθώς απουσιάζει στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε εκλεγεί στο αξίωμα την πρώτη περίοδο του 2015 με 235 θετικές ψήφους, ενώ παλαιότερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε εκλεγεί με 223 ψήφους.

Ο απελθών πρόεδρος Νίκος Βούτσης είχε λάβει, ωστόσο, 181 ψήφους, καθώς δεν είχε ψηφιστεί συντεταγμένα από την αντιπολίτευση.

Η διαφορά στη χθεσινή ψηφοφορία είναι ότι πρώτη φορά δεν ήταν μυστική, αλλά φανερή ονομαστική, διά της ανατάσεως της χειρός.

Αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τους συναδέλφους του βουλευτές για την «άκρως τιμητική» και «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του και ξεχωριστά τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας του σε εννιά διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σημειώνεται ότι εκλέγεται βουλευτής από το 2000.

Στην πρώτη ομιλία του ο ίδιος εμφανίστηκε με προφίλ συναινετικό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες καλής νομοθέτησης, κόντρα στην πολυνομία και την κακονομία, να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και να μη μετατραπούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες «σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων».

Ανόρθωση

Στόχος είναι «η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε εμφατικά: «Ο στόχος, πολύ δύσκολος, τιτάνιος, θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος».

Στην πρώτη ομιλία του, μάλιστα, είπε ότι είναι ένας «συνεπής νεοδημοκράτης», τόνισε ωστόσο ότι θα είναι πρόεδρος όλων των πτερύγων.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, αν και «αβερωφικός», ο κ. Τασούλας δεν επικαλέστηκε στην ομιλία του τον αείμνηστο πολιτικό, παρότι έκανε αναφορές, μεταξύ άλλων, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Αγγλο περιηγητή Χένρι Χόλαντ, τον Αλέξανδρο Σβώλο αλλά και τον Δημήτρη Τσάτσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα