Ισχυρός σεισμός 5,1R ταρακούνησε την Αθήνα – «Χορός» μετασεισμών

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα στις 14.13 της Παρασκευής, μετά την οποία ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. Οι ισχυρότεροι ήταν 3,8 και 4,3 βαθμών και σημειώθηκαν αντίστοιχα στις 14:41 και 15:11.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 13,1 χλμ.

Το

επίκεντρο βρίσκεται 23 χλμ Βορειοδυτικά της Αθήνας, περίπου 7 χλμ Βόρεια της Μαγούλας.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Μεταξουργείου, του Αιγάλεω, σε περιοχές του Πειραιά και σε άλλα σημεία της Αττικής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες παρουσιάζουν προβλήματα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κορινθία, την Αίγινα, ακόμα και σε νησιά των Κυκλάδων.

Μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας, μετά από τον μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

«Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα», όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Εκκενώθηκαν τα δημόσια κτήρια

Την εκκένωση όλων των δημόσιων κτηρίων και των τραπεζών, για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, διέταξε ο κρατικός μηχανισμός.

Όσοι πολίτες βρίσκονταν μέσα σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, πετάχτηκαν αμέσως έξω στον δρόμο, με την ανησυχία να κυριαρχεί, ενώ οι περισσότεροι κρατούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να μιλήσουν με τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Κατέρρευσε ακατοίκητο κτήριο στην Ερμού

Ένα ακατοίκητο παλαιό κτήριο στην οδό Ερμού 90 κατέρρευσε, και έχουν προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτήριο.

Διευθυντής Αστεροσκοπείου: Για κάποιες ημέρες θα έχουμε μετασεισμούς

Για τον μεγάλο σεισμό μίλησε στον τ/σ Open, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τονίζοντας ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

Ο κ. Θανάσης Γκανάς, έκανε λόγο για μια επιφανειακή δόνηση την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας.

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999, ενώ ανέφερε ότι για μια περίοδο που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες θα έχουμε μετασεισμούς.

Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

«Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Μικροζημιές σε αυτοκίνητα στην Ερμού από σοφάδες

Μικροζημιές και δύο καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, δύο παλαιές οικίες κατέρρευσαν στα Πετράλωνα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην Ερμού, έξω από ακατοίκητο κτήριο, από το οποίο έπεσαν σοφάδες.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με 10 χλμ κινούνται οι συρμοί του Μετρό για λόγους ασφαλείας

Δεν έχουν προκληθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία του Μετρό μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά, δόθηκαν οδηγίες στους οδηγούς των συρμών να κινούνται μόλις με 10 χλμ για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τον σεισμό, στους σταθμούς του Μετρό  άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες ώστε οι επιβάτες να μπορέσουν να βγουν με ασφάλεια και για να μην υπάρξει συνωστισμός, ενώ ο σταθμός στο Σύνταγμα παρέμεινε κλειστός για αρκετή ώρα.

Οδηγίες αυτοπροστασίας για το σεισμό https://t.co/HCj3qIq8Kj

Περιφέρεια Αττικής (@perattikis) July 19, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα