Χαμηλώνει ο πήχης για τις φοροελαφρύνσεις

Χαμηλώνει ο πήχης για τις φοροελαφρύνσεις19.07.2019ΝΔ

Σενάριο για ψήφιση μέτρων σε... δόσεις μετά τις πιέσεις από τους δανειστές

Από τον 
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Νωρίτερα ίσως και απ' όσο ακόμα υπολόγιζε η νέα κυβέρνηση υπέστη την πρώτη ψυχρολουσία των δανειστών. Υποχρεώνεται τώρα σε αναδίπλωση από τις φιλόδοξες εξαγγελίες της για άμεση φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φροντίζοντας όμως να περιορίσει την έκταση

των εκπτώσεων σε πολιτικά διαχειρίσιμα επίπεδα.

Το σχέδιο για μείωση των φόρων που έχει εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζεται ένθερμα από τους δανειστές, οι οποίοι την ίδια στιγμή ζητούν απολύτως κοστολογημένες παρεμβάσεις, επαναφέροντας στο τραπέζι θέμα μείωσης του αφορολογήτου, έστω με χαμηλότερους συντελεστές.

Λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός ανέβει αύριο στο βήμα της Βουλής για να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις, ενισχύεται το σενάριο που εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο να καταθέτει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων κατά δόσεις, προκειμένου, όπως διαβεβαίωσε τους δανειστές, να μην κινδυνέψει η επίτευξη των στόχων για πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον έως το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προσεχώς στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να περιέχει τις αλλαγές στις 120 δόσεις, κίνητρα για την αγορά ακινήτων και πλήθος παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα (leasing, «χρυσή βίζα», κ.ά.), ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% σε όλα τα προϊόντα εστίασης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο με τις δραστικές μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πιθανολογείται ότι θα έρθει το φθινόπωρο με την οριστικοποίηση του νέου Προϋπολογισμού και θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε στενή επαφή και συνεχείς διαβουλεύσεις με τους δανειστές- οι οποίοι ήδη εκτιμούν ότι με τα μέτρα Τσίπρα άνοιξε δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ- μέχρι να αποσπάσει την έγκρισή τους στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους δανειστές τέθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία έχει «παγώσει» εν όψει των επικείμενων ρυθμίσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση των δόσεων, μείωση του ποσού από 30 σε 20 ευρώ, μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% και κίνητρα προκειμένου να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περισσότερες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα