Πόλεμος με χημικά και τραυματίες στο Πισοδέρι!

Πόλεμος με χημικά και τραυματίες στο Πισοδέρι!18.06.2018Παρασκήνιο

Χτύπησαν αδιακρίτως παιδιά, γυναίκες, ιερείς και μοναχούς που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της παράδοσης της Μακεδονίας μας

Αποστολή στη Βίγλα, Πισοδέρι:
Ντόνια Κανιτσάκη

Δακρυγόνα, εκατοντάδες δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πετροπόλεμος, ακόμη και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών -μεταξύ τους παιδιά, μοναχές και καλόγεροι- και αστυνομικών δυνάμεων σημάδεψαν τη διαμαρτυρία των πολιτών

στο Πισοδέρι της Φλώρινας.
Ανθρωποι με δάκρυα στα μάτια για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, που ως «όπλο» τους είχαν την ελληνική σημαία, έκλαιγαν στη συνέχεια... από τα χημικά. Η εικόνα ανθρώπων όλων των ηλικιών με δακρυσμένα μάτια και πρόσωπα γεμάτα αίματα ήταν συγκλονιστική.

Η διαδήλωση «έσπασε» στα δύο. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας. Εκεί ήταν αρκετές χιλιάδες κόσμου, όμως άλλοι τόσοι κρατώντας σημαίες στα χέρια προχώρησαν έως το χωριό Πισοδέρι, το οποίο απέχει περί τα 2,5 με 3 χιλιόμετρα. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους άφησαν να προχωρήσουν. Τα επεισόδια πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Το χωριό πνίγηκε από τα χημικά. Υπήρξαν τουλάχιστον 14 τραυματίες, επτά πολίτες και επτά αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας με θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κόσμος έβλεπε τα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται και αγωνιούσε. Μάλιστα, υπήρξαν φήμες για δύο σοβαρά τραυματίες, έναν άνδρα και μία γυναίκα, κάτι το οποίο προκάλεσε γενικευμένη οργή. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή στη «δημοκρατία» της Αναστασίας Πελογιάννη (φωτό) από το Λιτόχωρο. Με μάτια κατακόκκινα από τα δακρυγόνα είπε ότι έφτασε στο χιονοδρομικό γύρω στις 10 το πρωί και πήρε με τα πόδια τον δρόμο για το Πισοδέρι, αφού απαγορευόταν η κίνηση των οχημάτων.

«Φτάσαμε στην πλατεία του χωριού και εκεί μας σταμάτησε η Αστυνομία. Εγώ βγήκα στους δρόμους για δύο λόγους. Ο ένας λέγεται “Μιχαήλ Πελογιάννης”. Είχε γεννηθεί το 1890. Ηταν αδελφός της γιαγιάς μου. Πολέμησε και άφησε τα κόκαλά του για την πατρίδα. Ο δεύτερος λόγος είναι το μέλλον των παιδιών μας. Οχι των δικών μου παιδιών. Ολων των παιδιών. Εχοντας αυτές τις σκέψεις στο μυαλό, πλησίασα τον αστυνομικό που ήταν μπροστά μου. Του είπα: “Μη με αγγίξεις. Είμαι η μάνα σου”. Τότε από τα μάτια του αστυνομικού άρχισαν να τρέχουν ποτάμια τα δάκρυα...»

Μάχες σώμα με σώμα και στο Σύνταγμα

Την αντίθεσή του στη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κόσμος που βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Οι συγκεντρωμένοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και πανό με τον ήλιο της Βεργίνας, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Το συλλαλητήριο στιγματίστηκε από επεισόδια, όταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στα σκαλιά αριστερά και δεξιά της Βουλής και επιχείρησαν να το διαλύσουν με τη χρήση ασπίδων, κλομπ και χημικών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Πολλοί διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους κινούμενοι προς την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, από όπου μπαίνουν στο κτίριο οι βουλευτές. Γύρω στις 9.30 το βράδυ ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων, όταν ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο και οι αστυνομικοί τούς εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών. Λίγη ώρα αργότερα διαδηλωτές επιτέθηκαν σε οχήματα βουλευτών που αποχωρούσαν από το Κοινοβούλιο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αποκαλώντας τους «προδότες».

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος κινητοποίησης για το ονοματολογικό στη Λαμία, καθώς οι τοπικές Αρχές, η Εκκλησία και μακεδονικές οργανώσεις έχουν διοργανώσει νέο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδος.

Καταδικάζουν και συνεχίζουν τον αγώνα δήμαρχοι και μητροπολίτες

Σοκαρισμένοι και μουδιασμένοι είναι οι δήμαρχοι της κεντρικής Μακεδονίας μετά τη «φιέστα» των Πρεσπών, εκεί όπου ο Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συναίνεσε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας στην ΠΓΔΜ. Μιλούν στη «δημοκρατία» και κάνουν λόγο για «μαύρη και αποφράδα ημέρα».

Για τους περισσότερους Βορειοελλαδίτες η Κυριακή 17 Ιουνίου ήταν ημέρα πένθους! Εβλεπαν σε ζωντανή σύνδεση έναν πρωθυπουργό να εκχωρεί το όνομα «Μακεδονία», την ιστορία και το αίμα των προγόνων τους στα Σκόπια. Τραγικές φιγούρες, οι αυτοδιοικητικοί διάφορων περιοχών, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους συμπολίτες τους στο Πισοδέρι. «Αυτή η συμφωνία μάς προσβάλλει ως Ελληνες. Προσβάλλει την προσωπικότητά μας. Δώσαμε στους Σκοπιανούς περισσότερα από όσα μας ζήτησαν» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Πέλλας, της γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γρηγόρης Στάμκος.

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος» είναι το μοναδικό σχόλιο που θέλησε να κάνει λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Για «φαρσοκωμωδία» κάνει λόγο ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου, καλώντας τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει μπροστά και να διοργανώσει διευρυμένη σύσκεψη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της περιοχής.

«Πρόκειται για ημέρα εθνικής ταπείνωσης» υποστηρίζει ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας Δημήτρης Δαλακάκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος σε όλη τη χώρα που έβαλε «λουκέτο» για 48 ώρες στο δημαρχείο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Η φλόγα δεν θα σβήσει. Οι Ελληνες δεν θα αποκαλέσουν ποτέ τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία θα μείνει μόνο στα χαρτιά. Στη δημοκρατία η εξουσία είναι μόνο ο λαός» υποστηρίζει ο κ. Δαλακάκης, ο οποίος με τη συνδρομή επιχειρηματιών μετέφερε εκατοντάδες συμπολίτες του από το Δοξάτο στο Πισοδέρι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο να ληφθεί απόφαση για μετονομασία 11 κεντρικών πλατειών σε Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου και Παύλου Μελά. Συντονισμένη δράση ζητά και ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας. Αποδείχθηκαν, εκτός από εμμονικοί, και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια “συμφωνία” που ανοίγει νέες πληγές, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Η απόρριψη αυτής της “συμφωνίας” θα επικυρωθεί στις εκλογές!»

Αγώνα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας ξεκίνησε από άμβωνος στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. «Η Μακεδονία ήταν και είναι λίκνο των Ελλήνων» σημείωσε. «Τα Σκόπια δεν θα γίνουν ποτέ δεκτά στην ελληνική λαϊκή συνείδηση με το όνομα Μακεδονία» συμπλήρωσε. «Είμαι τελείως αντίθετος με τη συμφωνία. Μέσα στην ψυχή μου έχω μια βαθιά θλίψη» δήλωσε ο κ. Ανθιμος αποκλειστικά στη «δημοκρατία».

Να συνεχιστεί ο αγώνας, αλλά με ειρηνικά μέσα ζητά από την πλευρά του ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. «Είμαστε αντίθετοι με τη συμφωνία» λέει και συμπληρώνει: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βήμα των ναών ώστε να εκφράσουμε την ανησυχία και τη διαφωνία μας».

Β. Στολάκης

«Δεν θα σας αφήσουμε. Θα περάσετε πάνω από τα κορμιά μας»

Από τα ξημερώματα άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να φύγει για το Πισοδέρι. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νεολαίοι, με μια ελληνική σημαία στο χέρι, αλλά και οργή που ξεχείλιζε, μαζεύτηκαν για να πάνε να βροντοφωνάξουν «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

«Επιτέλους, ακούστε μας. Μη δώσετε τη Μακεδονία. Καταλάβετέ το. Δεν θα σας αφήσουμε. Θα πρέπει να περάσετε πάνω από τα κορμιά μας» είπε στη «δημοκρατία» η Μαρία Μποζίνη.

Χαρακτηριστικό της οργής και της αντίδρασης των πολιτών είναι ότι ακόμα και περαστικοί από την οδό Εγνατία, βλέποντας τον κόσμο με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια, σχολίαζαν «Αδέλφια, μαζί σας», ενώ δεν άφησαν εκτός κάδρου τους πολιτικούς, τους οποίους χαρακτήριζαν... προδότες.
Και ενώ στο Χιονοδρομικό Βίγλας ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση, στο Πισοδέρι έπεφτε ξύλο. «Λιποθύμησα από τα χημικά. Ούτε στη Συρία δεν πέφτουν τόσα. Ξεκίνησα από την Πτολεμαΐδα. Φτάσαμε στο χιονοδρομικό και συνεχίσαμε με τα πόδια. Θέλαμε να βρεθούμε όσο πιο κοντά γίνεται. Ομως και πάλι το Πισοδέρι απέχει 25 χιλιόμετρα από το σημείο όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το κακό» σημείωσε ο Απόστολος Καλαϊτζόπουλος.

Δράση

«Βαρεθήκαμε να ακούμε χαιρετισμούς και ομιλίες. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Ηρθαμε σήμερα εδώ για να πούμε μεταξύ μας ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Εμείς το ξέρουμε. Αλλοι πρέπει να το ακούσουν και να το καταλάβουν» ανέφερε ο Κώστας Πεχλιβανίδης, ενώ ο Βαγγέλης Βολίκας υπογράμμισε ότι υπήρχε σχεδιασμός να μην περάσει ούτε... κουνούπι από το Πισοδέρι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια όλοι οι Ελληνες και να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός δεν εκφράζει ούτε το λαϊκό συναίσθημα ούτε τις εθνικές γραμμές. Και αν προχωρήσει όλο αυτό, θα διαπιστώσουμε παρακάτω ότι θα αποτελέσει την αρχή του αλυτρωτισμού για το γειτονικό κράτος και θα γεννήσει δεινά στον Ελληνισμό. Το ψέμα δεν πρέπει να επικρατήσει. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» τόνισε ο κ. Βολίκας.

«Εχω θλίψη στην καρδιά μου. Εύχομαι να επικρατήσει η λογική και να μην ολοκληρωθεί το σχέδιο για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβλεπα αστυνομικούς να επιτίθενται σε Ελληνες οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τη σημαία» είπε η Καλλιόπη Γρηγοριάδου. «Ηρθα να βροντοφωνάξω ένα μεγάλο “όχι” στην προδοσία και στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, που είναι η καρδιά της Ελλάδας» σημείωσε ο Αθανάσιος Λεονταρίδης.

Εκεί ήταν και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και οι Μακεδόνες και οι Ελληνες δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο κόσμος ξεσηκώθηκε για την πατρίδα».

Keywords
χημικα, διαδηλωσεις, καστορια, ΠΓΔΜ, συνταγμα, ματ, βουλη, λαμια, τσιπρας, ιουνίου, σκοπια, δραση, ελλαδα, θεσσαλονικη, θλίψη, ηρθα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, θλίψη, αστυνομια, βημα, γυναικα, δημοκρατια, ξυλο, σημαιες, το βημα, φημες, φλογα, ψεμα, ωρα, αιμα, ασθενοφορα, βορεια, βραδυ, γινει, γινεται, γρηγορης, γυρος, δακρυα, δελτα, δοξατο, εγνατια, ειπε, εκκλησια, εξελιξη, επρεπε, επτα, ζητα, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κτιριο, λικνο, λιτοχωρο, λογο, μακεδονια, ματια, ματ, μιμης, μαρια, μυαλο, νοσοκομεια, ξημερωματα, ομαδα, ονομα, οχηματων, οχηματα, παιδια, πεχλιβανιδης, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ψυχη, συνεχεια, συρια, σκεψεις, σωμα, συνθηματα, σχεδιο, χερι, ωρες, αγωνας, αιματα, δημητρης, επεισοδια, χωρα, ιουνίου, καρδια, κωστας, κυριακη, μεινει, μπροστα, οργη, πληγες, ποδια, ποταμια, σημαια, σωμα με σωμα, ξεκινησε, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα