«Επνιξαν» τη Μακεδονία μας στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας!

«Επνιξαν» τη Μακεδονία μας στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας!18.06.2018Παρασκήνιο

Τσίπρας και Κοτζιάς παρέδωσαν άνευ όρων στα Σκόπια όνομα, εθνικότητα και γλώσσα, βάζοντας την υπογραφή τους στην κατάπτυστη συμφωνία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΠΡΕΣΠΕΣ:
Φανή Χαρίση

Στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας «έπνιξαν» χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος

Κοτζιάς την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και στις 11.40 το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία που αναγνωρίζει τη γείτονα ως «Σέβερνα Μακεντόνιγια», τη γλώσσα τους «μακεδονική», όπως και την εθνότητά τους. Την ίδια ώρα στο ακριτικό χωριό Ψαράδες όσο οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κάτω από μια λευκή μεγάλη τέντα καμάρωναν για τη συμφωνία, παρουσία και υψηλών καλεσμένων, η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε πένθιμα, θυμίζοντας ότι οι Ελληνες έχουν ψυχή και ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς έφτασαν στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο και στους Ψαράδες με αυτοκινητοπομπή λίγο μετά τις 10.30 χθες το πρωί. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφτασαν με ταχύπλοα σκάφη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τα υπόλοιπα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπίας.

Ο κ. Τσίπρας τους υποδέχτηκε στην προβλήτα της λίμνης και, αφού αγκαλιάστηκαν και χαιρετήθηκαν θερμά, προχώρησαν στο σημείο της εκδήλωσης.
«Φίλε και γείτονα Ζόραν, συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες με φόντο το Τριεθνές στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία» είπε ο κ. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του, κάνοντας στη συνέχεια σαφείς αναφορές στην Ιστορία του τόπου αλλά και στην εποχή του Εμφυλίου. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που στο διάβα της Ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι της Ιστορίας. Θριαμβευτές, αλλά και τραγικοί ήρωες. Κυνηγοί και κυνηγημένοι, όπως μας έχουν αφηγηθεί με λόγο και εικόνες οι μεγάλοι ποιητές της ανθρώπινης περιπέτειας. Και βρισκόμαστε εδώ, για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε πρώτα απ' όλα στους λαούς μας, αλλά να απευθυνθούμε και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς, αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις. Από αλλαγές συνόρων. Από αλυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας. Από την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Νέα εποχή»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει μια νέα εποχή για τις δύο χώρες, θύμισε στον κ. Ζάεφ τη συνάντησή τους πριν από έξι μήνες στο χιονισμένο Νταβός και ότι το κρύο της περιοχής θύμιζε το κρύο που επικρατούσε εδώ και 25 χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών. «Σου θυμίζω ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία είναι επωφελής και ότι σέβεται «πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών».
Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ευχήθηκε «καλή τύχη» χρησιμοποιώντας μάλιστα δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη, δεν δίστασε να μιλήσει για «Ελληνες» και «Μακεδόνες», για «ελληνική κοινωνία» και «μακεδονική κοινωνία», ενώ φυσικά ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη βοήθειά τους.
«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε, αν δεν έχεις θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία και η ελπίδα είναι όνειρο όταν είσαι ξύπνιος. Τα αποφθέγματα αυτά μαρτυρούν ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα» είπε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι νιώθει υπερήφανος για τη συμφωνία και ότι η συνεργασία δύο χωρών μπορεί να μετακινήσει βουνά.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απευθύνθηκε και σε όλους όσοι έχουν αντιρρήσεις για τη συμφωνία, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πολίτες των δύο χωρών «επιθυμούν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κυριαρχία του δικαίου και της ελευθερίας», ενώ αναφέρθηκε και στο ότι έχουν το δικαίωμα να
εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, αλλά να το κάνουν με ευρωπαϊκό τρόπο. Παρόντες ήταν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η Ροζμαρί ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Πώς παρουσίασε τα γεγονότα ο διεθνής Τύπος

«Ιστορική» χαρακτηρίζει το σύνολο του διεθνούς Τύπου τη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού.
Εκτενής ήταν, ωστόσο, η αναφορά του Reuters στον -εορτάζοντα- βετεράνο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εξήρε τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα, γιατί δύο πρωθυπουργοί θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο».

Στα μάτια του ανταποκριτή του BBC το όλο σκηνικό, η λευκή τέντα στο πλάι μιας γραφικής λίμνης, θύμιζε γάμο. «Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες συμφωνούσε σε αυτή την τελετή να αλλάξει το όνομά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκάι Ντε Λόνεϊ.
Οι δύο χώρες «συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για το βαλκανικό κράτος, που πιθανόν θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή του στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» τόνισε το Reuters, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου St. Mary’s, εκτιμούσε ότι η χώρα που θα αντιδράσει περισσότερο στη συμφωνία θα είναι η Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο RT, «οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική επιρροή στην περιοχή ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας». Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρθηκε και στους «παράλληλους βίους» των συνομήλικων Τσίπρα και Ζάεφ, οι οποίοι, αν και επικρίθηκαν έντονα στο εσωτερικό των χωρών τους, προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

Στις αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών εστίασε σε εκτενές δημοσίευμά της και η γερμανική «Die Zeit», ενώ στην «υπερηφάνεια» Τσίπρα και Ζάεφ για την απόφασή τους αναφέρθηκε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, που είχε τρίτη είδηση της ημέρας την υπογραφή της συμφωνίας.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό» ήταν ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική «Le Monde», η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.
Στις πολιτικές διαφωνίες και στους λόγους

που μπλόκαραν την υπογραφή συμφωνίας έως σήμερα αναφέρθηκε εκτενώς και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Keywords
Τυχαία Θέματα