Προεκλογικό δώρο για διπλοασφαλισμένους

Προεκλογικό δώρο για διπλοασφαλισμένους27.09.2018Παρασκήνιο

Αφορά 30.000 συνταξιούχους που έχουν δεύτερη απασχόληση. Τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να μην τους γίνουν περικοπές

Ρύθμιση με... προεκλογικό άρωμα κάνει το υπουργείο Εργασίας σε περίπου 30.000 διπλοασφαλισμένους που έχουν βγει σε σύνταξη και παράληλα διατηρούν δεύτερη απασχόληση. Προκειμένου να μην περικοπεί η σύνταξη -την οποία ήδη παίρνουν, π.χ., από το Δημόσιο- έως 60%, επειδή ακόμη εργάζονται (και καταβάλλουν εισφορές σε κάποιο άλλο Ταμείο, όπως ίσχυε πριν από τον ΕΦΚΑ), το υπουργείο Εργασίας

τούς ζητεί έστω και ετεροχρονισμένα να βγουν σε σύνταξη και από το δεύτερο Ταμείο.

Αν το κάνουν, θα γλιτώσουν και από την περικοπή 60% στην πρώτη σύνταξη που κανονικά θα έπρεπε να τους είχε επιβληθεί όλο αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, με εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη συνταξιοδότηση των υποχρεωτικά παράλληλα ασφαλισμένων σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες φορείς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο.

Η εγκύκλιος αφορά περίπου 30.000 ασφαλισμένους σε τουλάχιστον δύο Ταμεία, με διαφορετική δραστηριότητα, οι οποίοι, ανεξαρτήτως του πότε ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, κατέβαλλαν εισφορές για καθεμία από τις δραστηριότητες που ασκούσαν.

Με την εγκύκλιο ρυθμίζεται κατά κύριο λόγο το καθεστώς όσων έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τόσο από 13/5/2016 έως 31/12/2016 όσο και από 1/1/2017 έως 12/9/2018 στον έναν φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον δεύτερο φορέα, με στόχο να γλιτώσουν την περικοπή της πρώτης σύνταξης κατά 60% λόγω της δεύτερης απασχόλησης (απασχόληση συνταξιούχων). Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων έχει περιθώριο έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου να υποβάλει συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης, ως προς τον χρόνο ασφάλισης στον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (εκτός Δημοσίου).

Εξάλλου, οι περιπτώσεις των μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχων οι οποίοι ασκούν θεμελιωμένο δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη με αίτηση που υποβάλλεται από 13/5/2016 μπορούν να κερδίσουν έως δύο έτη ασφάλισης, καθώς, ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα