Πέρασαν 55 χρόνια για να πάρει Νόμπελ Φυσικής γυναίκα

Πέρασαν 55 χρόνια για να πάρει Νόμπελ Φυσικής γυναίκα03.10.2018Πρόσωπα

Σε τρεις επιστήμονες απένειμε η Ακαδημία το Νόμπελ Φυσικής για το 2018.

Οι Αρθουρ Ασκιν (ΗΠΑ), Ζεράρ Μουρού (Γαλλία) και Ντόνα Στρίκλαντ (Καναδάς - φωτό) βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της Φυσικής των Λέιζερ. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που το Νόμπελ Φυσικής είχε απονεμηθεί σε γυναίκα ήταν το 1963, όταν το κέρδισε η γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγερ. Των δύο είχε προηγηθεί η Μαρί Κιουρί, η οποία έλαβε το βραβείο το 1903, και αυτές είναι οι τρεις γυναίκες που έχουν γίνει αποδέκτες της τιμητικής διάκρισης κατά τη διάρκεια του θεσμού.

Η Ντόνα Στρίκλαντ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για ένα Νόμπελ Φυσικής που μόνο δύο γυναίκες έχουν λάβει πριν από αυτήν από το 1903. «Νόμιζα ότι θα ήταν ευκολότερο να τιμώνται οι γυναίκες φυσικοί, το καταφέραμε σήμερα και ελπίζω ότι τα πράγματα να κινηθούν πιο γρήγορα στο εξής» είπε. Η Στρίκλαντ, ο Ασκιν και ο Μουρού, με τις έρευνές τους στον τομέα των λέιζερ, επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία.

«Οι ανακαλύψεις τους αποτέλεσαν επανάσταση για τη Φυσική των Λέιζερ και την ανάπτυξη εργαλείων υψηλής ακρίβειας που ανοίγουν ανεξερεύνητους ορίζοντες στην έρευνα, καθώς και πληθώρα εφαρμογών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Στοκχόλμης.

Keywords