Πένθιμες καμπάνες στην πρωθυπουργική φιέστα της Ιθάκης!

Πένθιμες καμπάνες στην πρωθυπουργική φιέστα της Ιθάκης!22.08.2018Παρασκήνιο

Στο διάγγελμά του, ο Τσίπρας «ξέχασε» τα δικά του Μνημόνια και επιτέθηκε σε Παπαδήμο, Στουρνάρα και αντιπολίτευση

Ο πένθιμος ήχος από τις καμπάνες, που κάλυπτε όλη την Ιθάκη, σκίασε, και μάλιστα με δραματικό τρόπο, το «σόου» που επιχείρησε να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας

από το όμορφο νησί των Επτανήσων με αφορμή το δήθεν τέλος των Μνημονίων. Ο ήχος των καμπανών έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις της 21ης Αυγούστου, ακυρώνοντας πλήρως τη «φιέστα» που οργανώθηκε με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, χάριν επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.

Ουδείς, άλλωστε, στη χώρα πανηγυρίζει από χθες, ύστερα μάλιστα από οκτώ χρόνια ανηλεούς λιτότητας, με την κοινωνία να βρίσκεται σήμερα στα όρια της καταστροφής και την Ελλάδα βαρύτατα τραυματισμένη να συνεχίζει στο διηνεκές υπό ξένο έλεγχο, έρμαιο των χρηματιστικών κέντρων.

Ο κ. Τσίπρας, μάλλον χωρίς να πιστεύει ούτε ο ίδιος στο πανηγυρικό περιεχόμενο του διαγγέλματος που εκφώνησε, επέλεξε να χρησιμοποιήσει φράσεις βαριά φορτισμένες, πολλές από την ελληνική μυθολογία, με ισχυρούς συμβολισμούς, και να κάνει υπερβολική χρήση των μεταφορών στον λόγο του, θέλοντας προφανώς να συγκινήσει και να πείσει (ποιους, άραγε;) ότι ξημερώνει μια καλύτερη εποχή για τη χώρα.



«Η Ιθάκη είναι μόνον η αρχή» είπε χαρακτηριστικά, με φόντο το ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο της Ιθάκης, αφού όμως φρόντισε στο διάγγελμά του να εξαιρέσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο των ένοχων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες εκτέλεσαν πιστά τις εθνοκτόνες εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.
Είναι ενδεικτικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρώτα πέντε χρόνια της μνημονιακής περιόδου προκειμένου να επιτεθεί στους πολιτικούς αντιπάλους του, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθεί, έστω δεοντολογικά, στο τρίτο και φαρμακερό Μνημόνιο, το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους τραπεζίτες

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Λουκά Παπαδήμο καθώς και στον Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να τους κατονομάσει πάντως, μιλώντας για «τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί» και «υπουργούς που έγιναν τραπεζίτες», προκειμένου να περιγράψει τον «ευτελισμό» που υπέστη η δημοκρατία στα χρόνια των Μνημονίων.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αφήσει αιχμές κατά των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωής Κωνσταντοπούλου και των πολλών πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποχώρησαν, αρνούμενοι να συμβιβαστούν στην ιδέα ότι η Αριστερά θα υπέγραφε Μνημόνιο. «Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Αλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος εμμέσως στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον ακολούθησαν στη μνημονιακή διαδρομή του.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε παράλληλα τα πυρά του προς τη Ν.Δ. και σε αυτό που στο Μαξίμου ονομάζουν «παλαιό κατεστημένο», χρησιμοποιώντας πάλι μεταφορικό λόγο για να τονίσει ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».

«Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και τον λαό ξανά στα αμπάρια. Οσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις offshores τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σε μια έμμεση αναφορά στα ηγετικά πρόσωπα της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα