Πέντε «εντολές» για την επιβίωση στην άσφαλτο

Πέντε «εντολές» για την επιβίωση στην άσφαλτο10.07.2018Ρεπορτάζ

Παγκόσμια εκστρατεία «3500LIVES» για να μειωθούν οι θάνατοι και οι τραγικές συνέπειες των τροχαίων

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Η μέρα του ατυχήματος, πριν από 13 χρόνια, ήταν δύσκολη κατάσταση για μένα. Είχα τις αισθήσεις μου, ήξερα ότι είχα μείνει ανάπηρη, μάλιστα το είπα και στον διασώστη μου, ήξερα ότι δεν θα ξανακάνω τα πράγματα που έκανα πριν. Σε ηλικία 30 ετών έμεινα παραπληγική από το στήθος και κάτω και έδωσα μια υπόσχεση να βοηθήσω ώστε να μη βρεθούν άλλα παιδιά σε αυτήν τη θέση».

Με αυτά

τα συγκλονιστικά λόγια η χάλκινη παραολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία και προπονήτρια πολεμικών τεχνών Δήμητρα Κοροκίδα αφηγήθηκε την εμπειρία που άλλαξε για πάντα τη ζωή της. Η ίδια πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν φορούσε το κράνος της, περνώντας με αυτόν τον τρόπο ένα διπλό μήνυμα: ότι κάνοντας ορισμένες απλές κινήσεις αλλά και σεβόμενοι τους κανόνες οδικής ασφαλείας μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Η παραολυμπιονίκης μαζί με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, τον ηθοποιό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πασχάλη Τσαρούχα και τον μηχανολόγο-αεροναυπηγό και πρωταθλητή GoKart Φώτη Θωμά είναι οι Ελληνες πρεσβευτές της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «3500LIVES» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), η οποία στη χώρα μας υλοποιείται μέσω του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας, στην οποία παρευ ρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας, οι ίδιοι αναφέρθηκαν στις τρομακτικές εμπειρίες που έζησαν καθώς υπήρξαν πρωταγωνιστές σε τροχαία ατυχήματα ή είδαν φιλικά τους πρόσωπα να «φεύγουν» εξαιτίας τους.

Οπως είπε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Βασιλική Μυλωνά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία «κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 3.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον δρόμο, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νέοι, ηλικίας από 15 έως 29 ετών, ενώ τραυματίζονται περίπου 50.000.000 άνθρωποι. Μάλιστα, αν συνεχίσει να χάνει τη ζωή του ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων έως το 2030, τα τροχαία δυστυχήματα θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι «χρυσοί» κανόνες που προωθεί η καμπάνια δεν είναι άγνωστοι, ωστόσο δεν εφαρμόζονται πάντα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνέπειες να είναι τραγικές. Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες είναι να φοράμε πάντα κράνος ή ζώνη ασφαλείας, να είμαστε προσεκτικοί όταν διασχίζουμε τον δρόμο, να είμαστε συγκεντρωμένοι όταν οδηγούμε, να τηρούμε τα όρια ταχύτητας, να μην πίνουμε προτού οδηγήσουμε.

«Πώς σώθηκα»

«Ηταν μια όμορφη μέρα. Περίπου 200 μέτρα από το σπίτι μου, την ώρα που οδηγούσα για να πάω στη δουλειά, ένας οδηγός παραβίασε το στοπ και με χτύπησε. Το αμάξι αναποδογύρισε και σύρθηκα στο αντίθετο ρεύμα με την οροφή του αυτοκινήτου.

Από τη στιγμή που αναποδογύρισε το αμάξι ένιωσα μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στο χάος γιατί ήμουν δεμένη με τη ζώνη. Φοράτε ζώνη ασφαλείας γιατί είναι η ζώνη που μας δένει με τη ζωή» εξομολογήθηκε, από την πλευρά της, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου. Αν και, όπως είπε, δεν της είναι εύκολο να μιλά για την ημέρα του ατυχήματος, το κάνει γιατί είναι σημαντικό να μεταδώσει ένα μήνυμα. «Οταν δένεσαι με τη ζωή, θα γυρίσεις πίσω στη ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα