Στο μικροσκόπιο αυτοί που «κατέστρεψαν» τον 15χρονο

Στο μικροσκόπιο αυτοί που «κατέστρεψαν» τον 15χρονο10.07.2018Ρεπορτάζ

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους έξι συμμαθητές που κατονομάζει στο τελευταίο σημείωμά του ο αυτόχειρας

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι συνθήκες θανάτου του 15χρονου μαθητή που βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του στην Αργυρούπολη τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αυτοχειρία το παιδί, καταλογίζοντας τυχόν ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο θάνατος του αγοριού να συνδέεται με το bullying που δεχόταν στο σχολείο από έξι συμμαθητές του, τους οποίους κατονομάζει, σε σημείωμα που άφησε, όπου γράφει χαρακτηριστικά: «Με κατέστρεψαν. Καταστρέψτε τους». Την υπόθεση θα χειριστεί η εισαγγελέας Ανηλίκων, η οποία αναμένεται να αρχίσει άμεσα την εξέταση μαρτύρων.

Οι Αρχές πάντως αναζητούν απαντήσεις στο μυστικό ημερολόγιο που κρατούσε τους τελευταίους μήνες ο μαθητής, αλλά και στο προφίλ του στο facebook. Οι αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας, που ερεύνησαν με προσοχή το υπνοδωμάτιο του ανήλικου αυτόχειρα, ανακάλυψαν το ημερολόγιο το οποίο φαίνεται πως είχε αρχίσει να γράφει τους τελευταίους τρεις μήνες το άτυχο παιδί και το κάνουν «φύλλο και φτερό». Μία από τις φράσεις που ξεχώρισαν και προσπαθούν να εξακριβώσουν το νόημά της ήταν: «Πέρασα ωραία, αλλά η κοινωνία δεν είναι ωραία».

Την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το 15χρονο αγόρι επιβεβαιώνουν και οι αναρτήσεις του στο facebook, στις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι κάποιος ή κάποιοι τον πρόδωσαν, γράφοντας: «Ορισμένες φορές το να προσφέρεις σε κάποιον μια δεύτερη ευκαιρία είναι σαν να δίνεις μια επιπλέον σφαίρα για το όπλο τους, σε αυτούς που αστόχησαν την πρώτη φορά».

«Κλειδί» στην απόφαση του 14χρονου μαθητή να φύγει από τη ζωή φαίνεται πως ήταν κάτι που συνέβη στο πάρτι που είχε πάει το βράδυ πριν από την αυτοκτονία του. Οπως δήλωσε μια στενή φίλη του, είχαν περάσει όμορφα στο συγκεκριμένο πάρτι και ο 15χρονος έδειχνε ευχαριστημένος. Ομως η ψυχολογία του επηρεάστηκε αρνητικά από κάποια τηλεφωνήματα με απόκρυψη που δέχτηκε κατά τη διάρκειά του.

Οι γονείς του άτυχου παιδιού υπέστησαν σοκ όταν το βρήκαν κρεμασμένο στο υπνοδωμάτιό του και διαλύθηκαν ψυχολογικά όταν διάβασαν το σημείωμα του γιου τους, στο οποίο ανέφερε τα ονόματα έξι συνομηλίκων του που τον έσπρωξαν στην αυτοκτονία.

Λήψη μέτρων προαναγγέλλει ο Κ. Γαβρόγλου

Μεγάλη καμπάνια στα σχολεία για το πρόβλημα του εκφοβισμού (bullying) ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι epsilon ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αφορμή για την κινητοποίηση του υπουργείου Παιδείας έδωσε το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του 15χρονου μαθητή από την Αργυρούπολη.

«Θέλω να σεβαστώ την πέραν του τραγικού κατάσταση που βιώνουν οι γονείς αυτού του παιδιού και θέλουμε να παρέμβουμε πολύ επιθετικά εναντίον της βίας, αλλά ξέρετε η βία έχει πολλά πρόσωπα. Βία είναι όταν πηγαίνουν και οι γονείς και τσακώνονται με τους δασκάλους στο σχολείο. Υπάρχουν πολλές μορφές βίας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, προαναγγέλλοντας από το φθινόπωρο, μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, μια τεράστια καμπάνια ενάντια στις ποικίλες μορφές της βίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ένα στα τρία παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος και στην Ελλάδα ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να αναπτυχθεί και να πιστοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η διαδικασία εντοπισμού, ανάλυσης και θεραπείας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Λόγω της αυξανόμενης έντασης του φαινομένου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και ιδιαίτερα του σχολικού, σε ένα πεδίο όπου υπάρχει κενό.

Keywords
Τυχαία Θέματα