«Βόμβα» Καμμένου στα θεμέλια του «Κλεισθένη»

«Βόμβα» Καμμένου στα θεμέλια του «Κλεισθένη»10.07.2018Πρόσωπα

Νέα εμπλοκή και νευρικές κρίσεις στην κυβέρνηση προκαλεί η χθεσινή «βόμβα» του Πάνου Καμμένου ότι τάσσεται υπέρ του πλαφόν 3% για την είσοδο των δημοτικών και των περιφερειακών συνδυασμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη,

στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «Κλεισθένη 1», που καθιερώνει την απλή αναλογική, ο ίδιος συμφωνεί με το «3%», καθώς αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών.

Διεμήνυσε επίσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. πως θα επιδιωχθεί η παραπάνω πρόταση να γίνει δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως αν το αίτημά του δεν γίνει δεκτό δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση κινδυνεύει να μην περάσει, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει εντονότατες διαφωνίες και ενστάσεις.

Αλλωστε, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μόνο με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., αφού Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ Χ.Α., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Πάντως, «όχι» στο νομοσχέδιο λέει και η Αυτοδιοίκηση, με τους εκπροσώπους της να μιλούν για «έκτρωμα» και «κυβερνητικό αυτισμό». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης άσκησε σφοδρότατη κριτική στο νομοσχέδιο, που, όπως είπε, θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία και θα διαλύσει τη λειτουργία τους. Μίλησε δε για «ιδεοληψία» και «εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων». Μάλιστα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να δώσει περισσότερους οικονομικούς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον κ. Σκουρλέτη να απαντά οργισμένα πως τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ανήκουν στον κ. Πατούλη για να τα χρησιμοποιεί για «προπαγάνδα».

«Δεν είναι δικά σας τα 300.000 ευρώ για προσωπική προβολή. Είναι λεφτά του λαού. Εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου. Θα σέβεστε» του φώναξε ο υπουργός, με τον ίδιο να τον κατηγορεί για «λαϊκισμό». Πάντως, και ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, αφήνοντας αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες και δημιουργία θέσεων για κομματικούς διορισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα