«Πάρκινγκ» παιδιών το «Αγία Σοφία»

«Πάρκινγκ» παιδιών το «Αγία Σοφία»17.04.2019Ρεπορτάζ

Λόγω της εγκατάλειψης 40 ασυνόδευτες ψυχές στο νοσοκομείο έχουν αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά

Από τη
Ρίτα Μελά

Καζάνι που βράζει είναι το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που έχει μετατραπεί σε... ανοιχτή δομή για 40 ασυνόδευτα παιδιά από την ηλικία λίγων μηνών έως και 16 ετών, τα οποία φιλοξενούνται εκεί ύστερα από εισαγγελική εντολή. Τα παιδιά νιώθουν εγκλωβισμένα, εγκαταλειμμένα, είναι απογοητευμένα, θυμωμένα, γιατί παραμένουν έως και τέσσερα χρόνια στο ακατάλληλο περιβάλλον του δημόσιου θεραπευτηρίου, δίχως να έχουν κάποιον

δικό τους άνθρωπο να τους προσφέρει αγάπη και φροντίδα.

Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο. Εχουν αναπτύξει μια επιθετική συμπεριφορά, βάζουν φωτιά σε χαρτιά στο προαύλιο, σπάνε τζάμια, πόρτες, τα κουμπιά από τα ασανσέρ, γυψοσανίδες. Εχουν κάνει μικρές ομάδες-συμμορίες και επιτίθενται σε παιδιά που νοσηλεύονται και βλέπουν να παίρνουν δώρα και αγάπη από τους γονείς τους. Βρίζουν και χτυπούν γιατρούς, νοσηλεύτριες, φύλακες και συνοδούς άλλων παιδιών.

Την παραπάνω δραματική κατάσταση περιέγραψε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αγία Σοφία» Δήμος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας του προσωπικού του θεραπευτηρίου που είχαν προγραμματίσει σήμερα, στις 8.30 το πρωί. Οι εργαζόμενοι ζητάνε το αυτονόητο. Οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλειμμένων παιδιών να απευθύνονται στις Προνοιακές Μονάδες και όχι για τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριάκου» φιλοξενεί άλλα 15 παιδιά.

«Eγκλωβισμένα»

«Τα παιδιά δεν φταίνε. Είναι εγκλωβισμένα στο νοσοκομείο χωρίς αντικείμενο. Εχουμε παιδιά από το 2012. Δεν παρακολουθούν τα μαθήματα στις τάξεις δημοτικού και γυμνασίου που έχει αναπτύξει το νοσοκομείο, πηδάνε τις μάντρες και φεύγουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά το νοσοκομείο είναι ξενοδοχείο.

Τρώνε, κοιμούνται, κάνουν ντους και όλη μέρα περιφέρονται στις πλατείες, μέχρι την Ομόνοια φτάνουν. Ποιος τα επιτηρεί αυτά τα παιδιά; Ποιος έχει την ευθύνη εάν πάθουν κάτι;» λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Το προσωπικό, που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, καλεί όλη την ώρα την Αστυνομία. «Πριν από λίγο καιρό ένα εννιάχρονο αγοράκι έπαθε αμόκ. Εσπαγε παράθυρα, έβαλε φωτιά σε χαρτιά στο προαύλιο του νοσοκομείου! Ετρεξαν οι ψυχολόγοι να το βοηθήσουν. Το ηρέμησαν, αλλά το πρόβλημα παραμένει» σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Το κράτος είναι ανήμπορο να διαχειριστεί την κατάρρευση των προνοιακών δομών! Η απόφαση που πήραν τον περασμένο Δεκέμβριο του 2018 οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας για μετακίνηση σε διάφορες προνοιακές δομείς των 75 παιδιών που φιλοξενούνταν τότε στο νοσοκομείο δεν υλοποιήθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι η προνοιακή δομή στο Καλαμάκι, χωρητικότητας 45 ατόμων, δεν άνοιξε πότε, γιατί απλά δεν υπάρχει προσωπικό! Από τα Μνημόνια όμως έχουμε βγει!

Keywords
Τυχαία Θέματα