Μήνυμα στην Αγκυρα από το ταξίδι του Μενέντεζ στην Κύπρο

Μήνυμα στην Αγκυρα από το ταξίδι του Μενέντεζ στην Κύπρο17.04.2019Πρόσωπα

Στη Λευκωσία βρέθηκε χθες ο Αμερικανός φιλέλληνας γερουσιαστής του Νιου Τζέρσι Ρόμπερτ Μενέντεζ...

...τονίζοντας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη πως πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο ώστε να υπάρξει μία καινούργια μέρα στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ,

αλλά και με τη Δύση.

Ο Μενέντεζ είναι ο ένας εκ των δύο γερουσιαστών που κατέθεσαν πρόσφατα νομοσχέδιο στη Γερουσία αναγνωρίζοντας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για την εδραίωση και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά τη συνάντησή του χθες με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησε τόσο τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, όπως εξελίσσονται και μετά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και το Κυπριακό, όπως επίσης και το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα Κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία. «Συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, όπως για τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για την αλλαγή της δυναμικής στην τραπεζική ζώνη της Κύπρου» ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. «Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα