Παρέμβαση «Ιερού Λόχου» σε βλάσφημη παράσταση

Παρέμβαση «Ιερού Λόχου» σε βλάσφημη παράσταση15.03.2019Τέχνες

Αναψε φωτιές η παράσταση «Πυρκαγιές» του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τέσσερις νεαροί να διαμαρτυρηθούν έντονα

Ηταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης όταν τέσσερα μέλη του «Ιερού Λόχου», τα οποία παρακολουθούσαν τη θεατρική παράσταση «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης,

διέκοψαν τον πρωταγωνιστή και άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν συμφωνούσαν με αυτά που έλεγε το έργο που, όπως αργότερα ανέφεραν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, «εξύβριζε τα θεία».

Πράγματι, η παράσταση ήταν ασεβής και υβριστική πέραν των ορίων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατευτούν σε αυτόν τον τόπο και οι ορθόδοξοι πιστοί που θίγονται. Ομως, σε κάθε περίπτωση, αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης.

Τα τέσσερα μέλη, όπως έγινε γνωστό, έκοψαν κανονικά εισιτήριο προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση του Λιβανοκαναδού -διευθυντή σήμερα του θεάτρου La Colline του Παρισιού- Ουαζντί Μουαουάντ. Στην παράσταση «Πυρκαγιές» ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς, υποδυόμενος αγανακτισμένο νεαρό, «εξυβρίζει τα θεία», κατά τα λεγόμενα των «ιερολοχιτών».



Οπως έγινε γνωστό, λίγα λεπτά μετά την έναρξη του έργου και την ώρα που διαδραματιζόταν η επίμαχη σκηνή σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και επιτέθηκαν λεκτικά στον ηθοποιό.

Διακοπή λίγων λεπτών

Η παράταση διακόπηκε για λίγα λεπτά, οι υπόλοιποι θεατές αντέδρασαν ζητώντας την απομάκρυνση των διαμαρτυρομένων και κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να παρέμβει, καθώς τα τέσσερα μέλη του «Ιερού Λόχου» αποχώρησαν. Περίπου μία ώρα αργότερα στην ιστοσελίδα του «Ιερού Λόχου» αναρτήθηκε το σχετικό βίντεο.

«Δεν λογοκρίναμε πότε κανένα θεατρικό κείμενο. Η τέχνη δεν λογοκρίνεται» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης. «Δεν υπάρχει τίποτε στην παράσταση που να θίγει τη θρησκεία, οποιαδήποτε θρησκεία και μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η αντίδραση» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Αρης Στυλιανού.
Ο ίδιος απεύθυνε έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ενθαρρύνουν για ψηφοθηρικούς λόγους ακροδεξιές, φασιστικές πρακτικές.

Για «ακροδεξιά πρόκληση» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο δεν είχε λέξη να πει για τις λεκτικές υπερβάσεις και την προσβολή στα θεία. Αυτά, προφανώς, δεν ενοχλούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα