Τρικλοποδιά στον Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό!

Τρικλοποδιά στον Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό!15.03.2019Ειδήσεις

«Αντάρτικο» 12 Ρεπουμπλικάνων στον πρόεδρο, που ετοιμάζει βέτο

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Επειτα από δύο και πλέον χρόνια στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για πρώτη φορά να κάνει χρήση της προεδρικής εξουσίας και να ασκήσει βέτο μετά τις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν χθες και προχθές στη Γερουσία, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ανταρσία» των Ρεπουμπλικάνων.

Το βράδυ της Τετάρτης η Γερουσία, που ελέγχεται από

το κόμμα του προέδρου Τραμπ, ενέκρινε ψήφισμα μέσω του οποίου απαιτεί να διακοπεί η χορήγηση στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, εάν δεν υπάρξει επίσημη έγκριση και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε τελικά με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά. Το κείμενο για τη διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι θα το απορρίψει μόλις φτάσει στο γραφείο του για υπογραφή, ασκώντας βέτο.

Ανατροπή

Χθες το βράδυ, όμως, ήρθε το δεύτερο πολιτικό «χαστούκι» στον πρόεδρο Τραμπ, καθώς 12 Ρεπουμπλικάνοι δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και η Γερουσία τάχθηκε με 59 ψήφους υπέρ (και 41 κατά) της ακύρωσης της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό. Πολλές ώρες νωρίτερα ο Τραμπ -αναμένοντας την πολιτική ήττα του- είχε γράψει στο twitter ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση, δήλωση την οποία επανέλαβε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στους Δημοκρατικούς, τους οποίους κατηγόρησε ότι αρνούνται να αποδεχτούν «τον θάνατο, τα εγκλήματα, τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων στα νότια σύνορά μας».

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υποστήριξαν ότι η διπλή πολιτική μάχη για τη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά και για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό δεν σημαίνει και την πολιτική αποδοκιμασία του προέδρου Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα